Aşılar depoda kulaklar Brezilya’da

Aşılar depoda kulaklar Brezilya’da
Çin›den satın alınan Covid-19 aşılarının 3 milyon dozluk ilk bölümü dün sabah Ankara Esenboğa Havalimanı›na getirildi. Aşılar buradan, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposu›na...

Çin›den satın alınan Covid-19 aşılarının 3 milyon dozluk ilk bölümü dün sabah Ankara Esenboğa Havalimanı›na getirildi. Aşılar buradan, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposu›na nakledildi. Aşı onaylanırsa sağlık çalışanlarına uygulanacak.
Sinovac firmasına ait Covid-19 aşıları, depolarda güvenilirlik ve etkinlik açısından bir dizi işlemden geçiriliyor. Aşılar, uygun taşıma kurallarına göre teslim edildiğinden emin olunduktan sonra depodaki yerlerine yerleştiriliyor.
2 HAFTA ANALİZ EDİLECEK
Ardından ayrı bir komisyon eliyle temel kalite evrakları incelenip analizler için rastgele numuneler alınıyor. Aşılardan alınan numuneler, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) laboratuvarlarında en az 2 hafta sürecek analiz süreçlerine tabi tutulacak. Analiz sonucunda uygun görülmesi halinde aşılar kullanıma sunulacak. Aşılar, gerekli analizlerin yapılmasından sonra iklimlendirme özelliğine sahip özel tasarlanmış araçlarla il depolarına dağıtılacak.

AŞININ TÜRKİYE’DEKİ TEK YETKİLİ DİSTRİBÜTÖRÜ KEYMEN İLAÇ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kamuoyunda Çin’den aşı alımında aracı bir firma kullanıldığı ve fiyat farkı oluşacağı yönündeki iddialara yazılı yanıt verdi.
Koca, “Devletimiz adına Devlet Malzeme Ofisimiz, Sinovac firması ile görüşmüş ve Türkiye’deki temsilcileri olan Keymen İlaç A.Ş. ile de lojistik süreci takip etmiştir. Sinovac firmasının Türkiye’deki tek yetkili distribütörü Keymen İlaç A.Ş. firmasıdır. Üstelik 7 yıldır bu durum böyledir” açıklaması yaptı. Ayrıca Sinovac Genel Müdürü Helen (Guang) Yang imzalı metinde de “Keymen Sinovac’ı, Devlet Malzeme Ofisi (DMO) da Türkiye’yi temsil etmektedir” denildi.

ÇİN ÜÇ ÜLKEYİ BEKLİYOR

Çin aşısının faz 3 denemeleri Çin dışında Türkiye, Brezilya ve Endonezya’da yürütülüyor. Türkiye’nin ön değerlendirme raporu, aşının yüzde 91,25 oranında etkili olduğunu ortaya koydu. Brezilya’nın ara sonuçlarını 7 Ocak’a kadar, Endonezya’nın ise ocak ayı içinde açıklaması bekleniyor. Sinovac’ın ise üç ülkeden sonuçları bir araya getirerek yine ocak ayı içinde açıklayacağı tahmin ediliyor.