Avrupa bu kez tarih vererek uyardı

Avrupa bu kez tarih vererek uyardı
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını ve mahkumiyet kararlarının bozulmasını talep etti.Avrupa Konseyi, Demirtaş’ın serbest bırakılması...

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını ve mahkumiyet kararlarının bozulmasını talep etti.

Avrupa Konseyi, Demirtaş’ın serbest bırakılması için Türkiye’ye 30 Eylül’e kadar süre verirken aralık ayına kadar Kavala’nın serbest bırakılmasını bekleme kararı aldı.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanıp uygulanmadığını denetlemek üzere toplandı. Komite, AİHM kararına rağmen serbest bırakılmayan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala ile ilgili aldığı kararları açıkladı.

Demirtaş'ın serbest bırakılmasını ve mahkumiyet kararlarının bozulmasını talep eden komite, propaganda suçundan verilen 4 yıl 8 aylık hapis cezasının, Demirtaş'ı cezaevinde tutma ve seçimlere katılmasını engelleme amacı taşıdığını da vurguladı.

Komite, başta Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden dava ve Yargıtay'ın onama kararı olmak üzere, Demirtaş'ın yasama dokunulmazlığı ve ifade özgürlüğü kapsamında kalan açıklamaları nedeniyle uygulanan bütün olumsuz yaptırımların sonuçlarının ortadan kaldırılması gerektiğini hatırlattı.

YAPTIRIMLAR GÜNDEME GELECEK

Demirtaş hakkındaki komite kararının sonuç kısmında, Türkiye’yi 30 Eylül'den önce genel tedbirler hakkında bilgi vermeye çağırdı. Komite, 30 Kasım-2 Aralık’ta yapılacak toplantıda yeniden incelemenin yapılacağını belirtti. Demirtaş’ın serbest bırakılmaması halinde ise komite, sekretaryanın bir karar taslağı hazırlaması talimatı verdi.
 
Osman Kavala’ya dair de komite, “Türk makamlarının, mahkeme tarafından tespit edilen ihlallerin başvuran açısından olumsuz sonuçlarını ortadan kaldırmamasının, özellikle de Komite'nin tekrarlanan itirazlarına rağmen başvuranın derhal serbest bırakılmasını sağlamamasının, davalı devletin uymayı reddetmesi anlamına geldiği kanaatine varmıştır” tespitinde bulunarak, kararın uygulanmasını talep etti. 

Kavala2013'te ülke çapındaki protestoları finanse etme ve 2016'da bir darbe girişimine karışma suçlamalarından yaklaşık 4 yıldır hükümsüz olarak cezaevinde bulunuyor.