Avrupa denince akla “özgürlük ve eşitlik” geliyor

Avrupa denince akla “özgürlük ve eşitlik” geliyor
Türk toplumunun Avrupa’ya bakışına ilişkin yapılan araştırma ilginç sonuçlar ortaya koydu. Avrupa denildiği zaman katılımcıların yüzde 37,6’sının aklına özgürlük, yüzde 35,7’sinin aklına eşitlik geliyor. Avrupalıların...

Türk toplumunun Avrupa’ya bakışına ilişkin yapılan araştırma ilginç sonuçlar ortaya koydu. Avrupa denildiği zaman katılımcıların yüzde 37,6’sının aklına özgürlük, yüzde 35,7’sinin aklına eşitlik geliyor. Avrupalıların Türkiye’yi kıskandığını düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 5.

Global Akademi ve Jean Monnet Chair on Hybrid Threats in the EU ortaklığında hazırlanan ve Friedrich Naumann Vakfı Türkiye Temsilciliği tarafından desteklenen “Türkiye’de Avrupa ve Avrupa Birliği Algısı Araştırması”nın sonuçları açıklandı.

Saha çalışmalarının sonuçlarının açıklandığı toplantıya, Global Akademi Koordinatörü ve Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın, Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Büyükelçi Faruk Kaymakçı katıldı.

Araştırma kapsamında, 18 Ağustos ila 27 Eylül 2022 tarihleri arasında 26 ilde 18 yaş ve üzeri bin kişi ile görüşüldü. Araştırmaya göre, toplumda genel olarak AB’yi duyanların oranı yüzde 86,2 iken kamuoyunun sadece yüzde 4,9’u AB kurumları ve politikaları hakkında bilgi sahibi.

Avrupa denildiği zaman katılımcıların yüzde 37,6’sının aklına özgürlük, yüzde 35,7’sinin aklına eşitlik geliyor. Avrupa kültürü denildiğinde de yüzde 10,7’lik bir kesimin aklına ilk gelen unsur eşitlik. Bunu yüzde 8,9 ve 8,3 ile ekonomik rahatlık ve insan hakları takip ediyor.

TÜRKİYE VE AB DEĞERLERİ
Katılımcıların yüzde 35,2’si Türkiye’nin Avrupa değerlerinden uzaklaşmadığını düşünürken, uzaklaştı diyenlerin oranı ise yüzde 32,4. Araştırma sonuçları toplumda yalnızca yüzde 1,2’lik bir oranı Avrupa hakkında olumsuz bir düşüncesi olduğunu gösteriyor. Türkiye’nin bir Avrupa ülkesi olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 40,6.

Katılımcıların yüzde 30’u Türkiye’yi bir Avrupa ülkesi olarak tanımlıyor. Bu kişilerin yüzde 47’si coğrafi, yüzde 27,4’ü tarihsel, yüzde 18,7’si siyasî açıdan Türkiye’nin Avrupa’nın bir parçası olduğunu ifade ediyor.

AVRUPA BİZİ KISKANMIYOR
Avrupalıların Türkiye’yi kıskandığını düşünenlerin oranı ise yüzde 5.

Katılımcıların yüzde 92,6’sı bugüne kadar hiçbir Avrupa ülkesine gitmediklerini söylüyor. Avrupa ülkelerine gidenler de Avrupa’yı ziyaret ettikten sonra bölgeye dair görüşlerinin daha da olumlu olduğunu yanıtını verdi.

Ankete katılanların yüzde 75,9’u Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini belirtti. Bu hafta sonu “Türkiye’nin AB üyeliği için bir referandum yapılsa, ne yanıt verirsiniz?” sorusuna “evet” oyu vereceklerin oranı ise yüzde 58,2.

Katılımcılar, Türkiye’de insan haklarının gelişmesi, yaşam standartlarının yükselmesi ve daha demokratik bir ülke olması için AB üyeliğini desteklediklerini söyledi. Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemediğini belirtenler, AB’nin Hıristiyan kulübü olması, Türkiye’nin nasılsa alınmayacağı ve üyeliğin Türk kültür ve kimliğine zarar verebileceği gerekçeleriyle üyeliği desteklemediği tespit edildi.