Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Grubu: Türkiye yolsuzlukla mücadelede başarısız olan 10 ülkeden biri

Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Grubu: Türkiye yolsuzlukla mücadelede başarısız olan 10 ülkeden biri
Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Grubu (GRECO), 2022 yılı raporunu açıkladı. Rapora göre Türkiye, 48 ülke içinde tavsiyeleri yerine getirme konusunda başarısız olan 10 ülkeden biri oldu....

Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Grubu (GRECO), 2022 yılı raporunu açıkladı. Rapora göre Türkiye, 48 ülke içinde tavsiyeleri yerine getirme konusunda başarısız olan 10 ülkeden biri oldu.

Rapora göre Türkiye, 2022'de, GRECO tarafından milletvekili, hakim ve savcılarla ilgili yapılan 31 tavsiyenin ortalama yüzde 51,6’sını yerine getirmedi, yüzde 38,7’sini kısmen yerine getirdi, yüzde 9,7’sini ise tamamen uyguladı.

Milletvekilleri için yapılan tavsiyelere uyulmama oranı bir önceki yılda olduğu gibi yüzde 57 olarak kaydedilirken, hakimlerle ilgili tavsiyelerin yüzde 16.7’sine uyuldu, yüzde 33,3’üne kısmen uyuldu, yüzde 50’sine ise uyulmadı.

Savcılarla ilgili tavsiyelerin yüzde 8,3'üne uyulurken, yüzde 41,7’sine kısmen uyuldu ve yüzde 50’sine hiç uyulmadı.

48 üyenin ortalaması alındığında ise milletvekilleriyle ilgili önerilerin yüzde 21,17’si, hakimlerle ilgili önerilerin yüzde 17,39’unun, savıcılarla ilgili önerilerin ise yüzde 17,15’ne hala uyulmadığı görüldü.

Yolsuzlukla mücadelede başarısız olan diğer 9 ülke

Türkiye ile birlikte, Ermenistan, Belçika, Almanya, Avusturya, Macaristan, Danimarka, Lüksemburg, Malta, Danimarka, Moldova, GRECO’nun yolsuzlukla mücadelede en başarısız olarak gösterdiği 10 ülke içinde yer aldı.