Avrupa’da çöpçü olmayı, sokakta yatmayı bile düşünüyorum

Avrupa’da çöpçü olmayı, sokakta yatmayı bile düşünüyorum
Türk Lirası’ndaki (TL) değer kayıpları, hızla artan enflasyon ve peş peşe gelen zamlar. Bunların hepsi alım gücü sürekli zayıflayan vatandaşları oldukça rahatsız ediyor. Ekonomideki dalgalanmalar halkın her kesimini yakından...

Türk Lirası’ndaki (TL) değer kayıpları, hızla artan enflasyon ve peş peşe gelen zamlar. Bunların hepsi alım gücü sürekli zayıflayan vatandaşları oldukça rahatsız ediyor. Ekonomideki dalgalanmalar halkın her kesimini yakından ilgilendiriyor. Ama burada gençlere ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Zira öğrenci, yeni mezun ya da işsiz. Hangi tanımlamaya girerse girsin gençler ekonomideki son durum hakkında olumlu bir tablo çizemiyor.

DW Türkçe’nin haberine göre; İstanbul’dan 27 yaşındaki fotoğraf asistanı Enes Yurtbay, “Üzerimdeki mont dört yıllık. Bir mont olmuş bin lira. Bin liraya mont alınır mı? Bin lira bir monta verdikten sonra onu hiç giyme, geç yanında çay kahve iç” ifadelerini kullandı.

“GİTMEK İÇİN FIRSAT ARIYORUM”
Yeni mezun 26 yaşındaki Mehmet Aksoy da yurt dışına gitmek istediğini söyledi: “Geldiğim noktada Avrupa’da çöpçü olmayı, sokakta yatmayı bile düşünüyorum. Kendi para birimimizi sadece izliyoruz. Yorum bile yapamıyoruz. Ev ve araba sahibi olmak artık bizim için hayal bile olamaz ama bilgisayar ve telefon gibi ürünleri almak da çok zor oldu. Sosyal aktivitelere katılamıyorum. Benimle aynı yaşta gençler Avrupa’da çok güzel bir hayata sahip. Biz o anlamda çok şanssızız. Bizim gözümüz sürekli dolarda. Artık bir beklentim de kalmadı.”

BİR TEST KİTABI 60-70 LİRA
Lise öğrencisi 16 yaşındaki Sude Avcı da yaşadığı ekonomik sıkıntıları şöyle anlattı: “Bizim kendi gelirimiz yok ama bu durum ailemizi de etkiliyor. Kantinde bir çikolata 4 lira oldu. 60-70 liradan ucuza test kitabı yok. Bunlar bizi çok zorluyor.”

Ekonomist Murat Kubilay gençlerin isyanını şöyle değerlendirdi: “Bu hem kendilerine yönelik umutsuzluğu artırıyor hem de tek çare olarak yurt dışına çıkış isteğini güçlendiriyor. Burada kaldıklarında sıkışıp kalacaklarını düşünüyorlar.”