Avrupa’da normalleşme adımları

Avrupa’da  normalleşme adımları
Çin’de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının küresel çapta yayılması, ülkeleri tedbir alma konusunda ciddi bir sınavla karşı karşıya bıraktı. Sınırların kapatılması ve uçuşların durdurulmasıyla...

Çin’de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının küresel çapta yayılması, ülkeleri tedbir alma konusunda ciddi bir sınavla karşı karşıya bıraktı. Sınırların kapatılması ve uçuşların durdurulmasıyla başlayan önleyici tedbirleri, yurt içi ulaşım kısıtlamaları, sokağa çıkma yasakları gibi kitlesel hareketliliği azaltmaya yönelik tedbirler izledi.
Avrupa genelinde koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 100 bini aşmış durumda. Özellikle salgından en çok etkilenen ülkeler İtalya ve İspanya’da yeni vaka sayılarının azalmaya devam etmesi tüm ülkelerde umut yaratıyor. Haftalardır sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulandığı, okulların ve işyerlerinin kapalı kaldığı bir dizi Avrupa ülkesi de bu kapsamda sınırlamaları kademeli olarak kaldırmaya başladı.
Bir takım kısıtlamaları hafifleten Almanya’da hükümete daha hızlı bir açılım için baskı devam ederken, Merkel enfeksiyon hızının yeniden artışa geçmesinden endişe ettiğini açıkladı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın da kısıtlamaları erken bir vakitte kaldırmanın salgında ikinci bir dalgaya yol açabileceğini söylediği iddia edildi.
ALMANYA:
Koronavirüse karşı başarılı stratejisiyle örnek gösterilen Almanya’da bugüne kadar 145 bin vaka tespit edildi, 4 bin 642 can kaybı meydana geldi. Ülkede alınan kararla kapalı alanı 800 metrekareden küçük işletmelerin açılmasına izin verildi. Ayrıca otomobil bayileri, bisiklet dükkanları ve kitapçılar da bugünden itibaren yeniden çalışmaya başladı. Spor salonları, restoran ve barlar ise hâlâ kapalı. Hükümet, halka kalabalık grupların ziyaret ettiği alanlarda maske takmaları yönünde çağrıda bulunuyor.
Bir takım kısıtlamaların kaldırılmasının yanında daha fazla işyerinin açılması için çağrılar ise dinmiyor.
ÇEKYA:
Can kaybı 188, vaka sayısı 6.787 olan Çekya’da hükümetin açıkladığı beş aşamalı sınırlamaların kaldırılması programı başladı. Bu kapsamda otomobil bayileri ve pazar yerleri yeniden açıldı. Ayrıca profesyönel sporcuların sportif faaliyetlerine dönebileceği, en fazla 10 kişinin katıldığı düğünlere izin verileceği açıklandı. Çekya vatandaşlarına ülke dışına seyahat izni de tanındı. Ancak geri dönenlerin iki hafta boyunca kendilerini izole etmeleri istendi. 27 Nisan’dan itibaren ise 200 metrekare kapalı alanı bulunan dükkanların açılmasına izin verilecek.
NORVEÇ:
168 can kaybı , 7905 vaka bulunan ancak şu ana kadar iyileşen vaka bildirmeyen Norveç’te anaokulları ve sağlık klinikleri açıldı. Çocukların kendi oyuncaklarını anaokuluna getirmelerine ise izin verilmedi ve anaokulu çalışanlarına ‘Çocukları olabildiğince uzun süre açık havada tutun’ çağrısı yapıldı. Ülkede 27 Nisan’dan itibaren ilkokul, orta okul ve liselerin de açılacağı duyuruldu.
POLONYA:
Polonya hükümeti de sınırlamaların kaldırılması için dört aşamalı bir plan hazırlandığını duyurdu. Şu ana kadar 362 kişinin hayatını kaybettiği, 9453 kişinin enfekte olduğu ülkede ilk aşama yürürlüğe girdi. Parklar ve ormanlık alanlar ziyaretçilere açıldı. Egzersiz amaçlı yürüyüşe izin verildiği belirtilse de herkesten iki metrelik sosyal mesafeyi korumaları istendi.
Kapalı alan genişliği 100 metrekareden az olan işletmelerin açılmasına izin verildi. Ancak kasa önünde dörtten fazla kişinin kuyruğa girmesi yasak. 100 metrekareden büyük işletmeler ve kiliselerde ise 15 metrekare başına bir kişiye izin verilecek.
İSPANYA:
Koronavirüsten en çok etkilenen ükelerden İspanya’da 200 bin vaka tespit edildi ve 21 bin ccan kaybı yaşandı. Bazı fabrikalarda üretime dönülmesine izin verilen ülkede, bazı şantiyelerde de inşaatlar yeniden başladı. 3 Mayıs’ta dolacak mevcut sınırlamalarda ise ofis çalışanlarının önemli bölümünün evden çalışmasına izin verilmiş, dükkanlar, kafeler ve restoranların kapalı kalmasına karar verilmişti.
İTALYA:
ABD’den sonra pandeminin en çok vurduğu ülke olan İtalya’da 23 bin hayatını kaybetti, 23 bin vaka görüldü. Vaka artış hızının düştüğünü ifade eden ülke, kitapçılar, çamaşırhaneler, kırtasiyeler, çocuk kıyafeti satan dükkanların yeniden açılmasına izin verdi. Bilgi işlem sektöründe imalat yapan şirketler de üretime dönmüş durumda. Mevcut sınırlamaların bitiş tarihi ise 4 Mayıs.
AVUSTURYA:
Parklar ve küçük dükkanları yeniden açan Avusturya’da şu ana kadar 470 kişi hayatını kaybetti ve 14 bin vaka tespit edildi. Ancak maske ve sosyal mesafe zorunluluğu getirilmedi. Daha büyük dükkanlar ile berber ve kuaförlerin ise 1 Mayıs’ta açılmasının planlandığı duyuruldu. Restoranlar için verilen açılış tarihi ise Mayıs ortası.
DANİMARKA:
Danimarka’da ise anaokulları ve ilkokullar yeniden açıldı. Restoran ve kafeler ise hâlâ kapalı. 10’dan fazla kişinin katıldığı toplanmalar da 10 Mayıs’a kadar yasak. Ülkede can kaybı 364, vaka sayısı da 7 bin.