AYM kararı işleme alındı: Hamza Yerlikaya'nın sahte diploması haberindeki erişim engeli kaldırıldı

AYM kararı işleme alındı: Hamza Yerlikaya'nın sahte diploması haberindeki erişim engeli kaldırıldı
AYM'nin erişim engelleri ile ilgili kararı işletildi. Hamza Yerlikaya'nın sahte diploması haberine uygulanan engel kaldırıldıHamza Yerlikaya'nın sahte diplomayı bilerek kullandığına dair mahkeme kararının haberine erişim engeli...
AYM'nin erişim engelleri ile ilgili kararı işletildi. Hamza Yerlikaya'nın sahte diploması haberine uygulanan engel kaldırıldı

Hamza Yerlikaya'nın sahte diplomayı bilerek kullandığına dair mahkeme kararının haberine erişim engeli getirilmişti.

Bakırköy Sulh Ceza Mahkemesi Anayasa Mahkemesi’nin erişim engellerine ilişkin verdiği ihlal kararı doğrultusunda Yerlikaya’nın talebini reddederek erişim engelinin kaldırılmasına hükmetti.

Mahkemenin verdiği kararda şu ifadeler yer aldı:

Anayasa Mahkemesi'nin 22/11/2023 tarihli ve 2016/1430 başvuru numaralı kararının D bendi uyarınca; Hakimliğimizin 2020/6242 D.iş sayılı kararının yeniden değerlendirilmesi neticesinde; ifade özgürlüğü ve bu özgürlük ile bağlantılı olarak etkili başvuru hakkı ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması amacıyla

Hakimliğimizin 28/12/2020 tarih ve 2020/6242 D.iş sayılı kararının kaldırılmasına ve talep edenin dilekçesinde belirtmiş olduğu linklerin erişiminin engellenmesi talebinin reddine dair karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.

Yerlikaya’nın Lise diplomasının sahte olduğu ortaya çıkmış ve bu durum mahkemece tescillenmişti. Buna ilişkin yapılan haberler ise yine Bakırköy Sulh Ceza Hakimliği’nce erişim engeli kararı getirilmişti.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Vakıfbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, eski AKP milletvekili Hamza Yerlikaya’nın belgede sahtecilik suçundan yargılandığı davanın kararına dair yayınlanan haberimiz de engellenen haberlerden biriydi.

AYM kararı

AYM, 10 Ocak’ta “kişilik haklarını ihlal ettiği” iddiasıyla internet ortamında yapılan yayın içeriğinin çıkarılması veya erişimin engellenmesini düzenleyen 5651 sayılı kanunun dokuzuncu maddesinin iptaline karar verdi. AYM, 6 Şubat 2024 yayımlanan 22 Kasım 2023 tarihli ve 2016/1430 başvuru numaralı kararla, dokuzuncu maddeyle ilgili başvurular hakkında topluca ihlal kararı vermişti. Verilen ihlal kararında ifade özgürlüğünün kısıtlandığı savunulmuştu.