AYM:Güvenlik soruşturmasındaki gizli belgeler hak ihlali

AYM:Güvenlik soruşturmasındaki gizli belgeler hak ihlali
AYM, güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanan kişilerin savunma yapabilmesi için haklarında hangi bilgilerin incelendiğini bilme hakkı olduğuna karar verdi.Bünyamin Uçar isimli bir yurttaş 2015 yılında Jandarma Genel Komutanlığı...

AYM, güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanan kişilerin savunma yapabilmesi için haklarında hangi bilgilerin incelendiğini bilme hakkı olduğuna karar verdi.

Bünyamin Uçar isimli bir yurttaş 2015 yılında Jandarma Genel Komutanlığı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı Astsubay Temini Sınavında başarılı oldu. Ancak Uçar bu başarısına rağmen güvenlik soruşturmasına takıldı ve mahkemeye başvurdu. MSB ve Jandarma Genel Komutanlığı mahkemeye verdikleri savunmada ise güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlandığını belirterek mahkemeye “gizli” ibareli belgeler sundu. Bunun üzerine mahkeme davayı reddetti.

Uçar bu kez mahkemenin ret kararına karşı güvenlik soruşturmasının içeriğini bilmediğini öne sürerek istinaf mahkemesine başvurdu ancak talep istinafta da reddedildi.

Uçar, AYM’ye bireysel başvuruda bulundu ve kabul edildi. AYM kararında hükme esas olan ve gizli olduğu belirtilen belgelere tarafların erişiminin kısıtlanmasının hak ihlali sebebi saydığı hatırlattı. Yüksek Mahkeme verdiği hükümde, Anayasa'nın 10. Maddesinde yer alan silahların eşitliği ve çelişmeli yargılama ilkelerinin ihlal edildiğine karar verdi. Aynı zamanda Ankara 13. Idare Mahkemesi'nde yeniden yargılama yapılmasını istedi.