AYM’nin Ali İsmail Korkmaz kararı AİHM’e taşınacak

AYM’nin Ali İsmail Korkmaz kararı AİHM’e taşınacak
Anayasa Mahkemesi (AYM) Gezi Direnişinde öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın ailesinin ‘eziyet yasağı ihlal edildi’ başvurusunu karara bağladı. AYM polis memuru Hüseyin Engin’in yeniden yargılanmak üzere Kayseri 3’üncü...

Anayasa Mahkemesi (AYM) Gezi Direnişinde öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın ailesinin ‘eziyet yasağı ihlal edildi’ başvurusunu karara bağladı. AYM polis memuru Hüseyin Engin’in yeniden yargılanmak üzere Kayseri 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine, Korkmaz ailesine 67 bin 500 TL tazminat ödenmesine karar verdi. Ali İsmail Dava Komitesi, Anayasa Mahkemesi’nin dünkü kararının bir bütün olarak kamuoyunun vicdanını tatmin etmekten uzak olduğunu vurguladı ve davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde devam ettireceklerini söyledi. Yapılan açıklamada, ‘’Sizlerin de desteğiyle; dosyadaki sanıklar açısından daha adil bir hüküm kuruluncaya ve tüm failler sanık sandalyesine oturuncaya kadar hukuki mücadelemize devam edeceğimizi ilan ediyoruz’’ denildi.

ALİ İSMAİL’İ ÖLDÜRMENİN CEZASI 4 YIL 2 AY
Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce öğretmenliği bölümü 1’inci sınıf öğrencisi Korkmaz, Gezi eylemlerinin devam ettiği 2 Haziran 2013’te, polisler ve eli sopalı esnaf tarafından uğradığı saldırı sonrası tedavi gördüğü hastanede 38 gün sonra hayatını kaybetmişti. Açılan davada Ocak 2015’te karar çıkmıştı. Ali İsmail Korkmaz’a son tekmeyi atan ve müebbet hapis istemiyle yargılanan sanık polis memuru Mevlüt Saldoğan’ı ‘ölüme sebebiyet vermek’ suçundan 13 yıl hapisle cezalandıran mahkeme, ‘iyi hal’ gerekçesiyle bu cezayı 10 yıl 10 aya indirmişti. Saldoğan 4 yıl 2 ay yattıktan sonra tahliye edildi.  Sanık polis Yalçın Akbulut’a verilen 12 yıl hapis cezası da iyi hal indirimiyle 10 yıla düşürülmüştü. O da 4 yıldan sonra tahliye edildi. Esnaf İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ve Muhammed Vatansever altı yıl sekiz ay hapisle cezalandırılırken, Ebubekir Harlar verilen sekiz yıl hapis cezası, indirimler, iyi hal ve yattığı süre göz önünde bulundurularak tahliye edildi.