AYM’ye başvuruda her gün rekor kırılıyor, Bozdağ ‘işleyen adalet’le övünüyor

AYM’ye başvuruda her gün rekor kırılıyor, Bozdağ ‘işleyen adalet’le övünüyor
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ 13. Büyükelçiler Konferansı'nda açıklamalarda bulundu. Bozdağ'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:● ‘‘Adalet yok diye bağıranların gündeme getirdiği dava sayısı beşten fazlasını...

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ 13. Büyükelçiler Konferansı'nda açıklamalarda bulundu. Bozdağ'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

● ‘‘Adalet yok diye bağıranların gündeme getirdiği dava sayısı beşten fazlasını sayan çıkmıyor. O beş tanesini de bilmiyorlar. Dosyayı, delilleri bilmiyorlar. Sadece taraftarlıklarına göre, dosyayı görmeden taraftarlarının yazdıklarına inanarak o dosyada görev yapan hâkim ve savcıları mahkûm eden yaklaşım ortaya koyuyorlar."

● ‘‘Osman Kavala hakkında AİHM’nin verdiği hak ihlali kararını Türk mahkemesi uygulamış ve uymuştur. Başka bir suç nedeniyle tutuklamış ve yargılaması devam etmiştir.’’

AYM: 383 BİN BAŞVURUYLA DÜNYA BİRİNCİSİYİZ TEK RAKİBİMİZ AİHM
Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Zühtü Arslan, 14 Şubat 2022’de İstanbul’da yaptığı Bölge Toplantısında “Anayasa Mahkemesi’ne sadece geçen ay yapılan bireysel başvuru sayısı, bireysel başvuruyu uzun yıllardır uygulayan Almanya ve İspanya Anayasa Mahkemelerinin önlerindeki başvuruların toplamından çok daha fazladır. İş yükü konusunda Anayasa Mahkemesi’nin tek rakibi, önünde Türkiye dahil 47 taraf ülkeden 70 bin civarında başvuru bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesidir. (AİHM)” şeklinde bilgi verdi. AYM Başkanı: ‘‘Dünyada bizim dışımızda bu kadar başvuruyla uğraşan bir Anayasa Mahkemesi de insan hakları mahkemesi de bulunmamaktadır’’ dedi.


1 Mart 2022 tarihinde AYM’nin düzenlediği konferansta on yılın bir muhasebesini yapılmıştı. Arslan, bireysel başvurunun başladığı 23 Eylül 2012 tarihinden itibaren toplam 383 bin başvuru geldiğini, bunlardan 310 bin kadarının karara bağlandığını anlattı. Prof. Arslan’ın 1 Mart tarihi itibarıyla verdiği rakama göre, mahkemenin önünde derdest edilmiş, yani kayda alınıp işlem görmek üzere açık duran 73 bin başvuru bulunmakta bilgisini verdi. Zülfü Arslan, ‘‘2021 yılında yapılan başvuru sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 65 artarak 66 bin 121 olarak gerçekleşmiştir. Bu artışın en önemli nedenini “2021 başından itibaren yoğunlaşan uzun yargılama şikâyetleri” diye dikkat çekti. AYM Başkanı, 28 Mart 2022 tarihinde yaptığı Bölge toplantısında, 14 Şubat’taki İstanbul bölge toplantısı yapıldığında başvuru sayısının 66 bin dolayında olduğunu hatırlatıp, “Neredeyse 40 gün sonra bugün itibarıyla başvuru sayısı 90 bine ulaşmış durumdadır” diyerek konunun vahametine dikkat çekti.

A0YM’ye yapılan 383 bin bireysel başvuruda, ihlal kararlarının hak ve özgürlüklere göre dağılımında ilk sırayı yüzde 63,3 ile adil yargılanma hakkının ihlali aldı. İkinci sırada yüzde 19,4 ile mülkiyet hakkı, üçüncü sırada yüzde 4,2 ile ifade özgürlüğü hakkı yer aldı.