Ayşe Teyze çadır beklerken Kızılay müşteri aramış

Ayşe Teyze çadır beklerken Kızılay müşteri aramış
Cumhuriyet gazetesi yazarı gazeteci Murat Ağırel, Kahramanmaraş merkezli depremlerin 3. gününde enkaz altında insanlar varken, kurtulan depremzedeler sokaklarda sabahlayıp gece soğuktan donarken Kızılay’ın Ahbap Derneği’ne çadır...

Cumhuriyet gazetesi yazarı gazeteci Murat Ağırel, Kahramanmaraş merkezli depremlerin 3. gününde enkaz altında insanlar varken, kurtulan depremzedeler sokaklarda sabahlayıp gece soğuktan donarken Kızılay’ın Ahbap Derneği’ne çadır sattığını ortaya çıkardı. Ahbap Derneği kurucusu Haluk Levent, depremlerin üçüncü gününde Kızılay’dan çadır alındığını sosyal medya hesabından doğruladı. Haluk Levent, “Biz o akşam herkes can derdinde soğuktan donarken ‘bu çadırları satın almalı mıyız ya da almamalı mıyız?’ lüksüne sahip değildik olamazdık da ve satın alıp bölgeye gönderdik. Yaptığımız her işlem kanuni ve doğrudur” ifadelerine yer verdi. Ahbap’tan yapılan açıklamada da “Kızılay’ın iştirakinde olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş ile görüşme yapıldı. Ellerinde 2050 adet olduğunu öğrendiğimiz çadırların sözleşmesini hemen yaptık ve ertesi sabah deprem bölgesine gönderdik” denildi.



GAZETECİ MURAT AĞIREL: AKIL ALACAK GİBİ DEĞİL
Kızılay’ın çadır satışını ortaya çıkaran gazeteci Murat Ağırel, “AHBAP Kızılay’dan çadır satın aldıklarını doğruladı. Açıklama için teşekkürler. Ama burada mesele AHBAP’ın çadır alması değil KIZILAY elindeki çadırı deprem bölgesine göndermek yerine neden satmakla uğraşıyor. Akıl alacak gibi değil. Bu kadar bağışı neden alıyorlar o zaman?” diye sordu.

Kızılay deprem bölgesine yardıma koşan eczacılara da çadır satmış
Deprem sonrasında yetersiz kaldığı eleştirileri yöneltilen Kızılay’ın Türk Eczacılar Birliği’nin ihtiyaç duyduğu çadırları da tanesi 140 bin TL’den sattığı ortaya çıktı. Sozcu.com.tr’den Emre Deveci’ye konuşan TEB Başkanı Arman Üney, tanesi yaklaşık 140 bin TL fiyatla 76 metrekare büyüklüğünde 5 adet çadırı Kızılay’dan satın aldıklarını söyledi. Üney, bu alım için ödemeyi Kızılay’ın bir iştiraki olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş.’ye yaptıklarını belirtti.


Kızılay çadır satmayı savundu, ‘İşbirliği’ dedi: Ahlakidir, akılcıdır
Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, Ahbap'a çadır satışını doğrularken, "İşbirliği ahlakidir, akılcıdır, yasaldır. Aksini iddia eden ise ya meseleyi anlamamış ya da kötü niyetlidir" ifadelerini kullandı. Kızılay'ın depremin üçüncü günü Ahbap'a çadır satmasını “İşbirliği” olarak tarif eden Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın sosyal medya paylaşımları şöyle: Kızılay Çadır, Türkiye Kızılay Cemiyetinin bir iştirakidir ve 12 ay kesintisiz üretim yapan dünyanın sayılı afet çadırı üreticilerinden biridir. Öncelikle Kızılayın TAMP çerçevesinde belirlenen asgari çadır stok seviyesini garanti eder. Satışlardan elde ettiği gelirleri Kızılay’a aktarır, Kızılay da Afetler için gerekli olan Çadır ve sair insani yardım malzemelerini ürettirerek depolar ve ihtiyaç anında vatandaşlarımıza ücretsiz dağıtır. AHBAP Derneği de Kızılayın yurt dışı bir kuruluş için ürettiği logosuz 2050 çadırı afetin ilk günlerinde Kızılay Çadır’dan maliyetine tedarik ederek AFAD’ın gösterdiği yere sevkedip depremzedelerin hizmetine sunmuştur. Kızılay Çadır&Tekstil AŞ’de @Ahbap derneğinden aldığı kaynağı çadır hammadde tedariği için ayırmış ve üretilecek çadırları da Kızılay aracılığı ile ücretsiz olarak depremzedelerin istifadesi için planlamıştır. Kızılay öz kapasitesini (54.070) Afad’a teslim etmiş ve tesislerinde Afad için imalata kesintisiz devam etmektedir Çadır kentlerde 1.350.908 vatandaşımız barınmaktadır.

Kızılay’a tepki yağdı: Yazıklar olsun!
Bir zamanların “Kara gün dostu” Kızılay’ın bir ticari şirket gibi, depremzedeler çadır beklerken Ahbap Derneği’ne çadır sattığının ortaya çıkması Türkiye genelinde deprem etkisi yarattı, muhalefet partilerinden ve sosyal medyadan tepki yağdı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: Erdoğan Kızılay ile ilgili depremzedelere hakaret ediyordun. Sahi sen ne diyordun…

İYİ Parti lideri Meral Akşener: İyiliğin gücüyle insanın ve toplumun onurunu korumak, dirençliliğini arttırmak ve ızdırabını dindirmek için çalışmak” anlayışıyla kurulan Türk Kızılay’ını; Paranın gücüyle insanını yalnız bırakan, binbir dümen kurup içini boşaltan bir anlayışa mahkûm ettiniz. Yazıklar olsun!

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: Deprem yaralarını saran Kızılay’dan,Deprem fırsatçılığı yapan Kızılay’a… Çürütmedik değer ve kurum bırakmadılar.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç: Millet çadır için kuyruklarda beklerken, KIZILAY, AHBAP’a çadır satmış. Kızılay’ın milletimiz soğukta çadır ararken elinde bulunan çadırları satması ihanettir. Kızılay yönetimini istifaya davet ediyorum.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu: İnsanlar soğuktan donarken KIZILAY çadır satıyordu… “Söz utandı bunlar utanmadı”

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan: Yok böyle vicdansızlık! Kızılay depremzedelere yardım etmek isteyen eczacılara da tanesi 140 bin TL’den çadır satmış! Millet çadır için kuyruklarda beklerken, Kızılay elindeki çadırları satmakla meşgulmüş. Biz de bu vicdansızlığı not ettik!

CHP Milletvekili Gamze Taşcıer: Kızılay gibi 155 yıllık bir tarihe sahip kurumun bugün ne hale getirildiğini büyük bir üzüntüyle takip ediyoruz. Depremzedeler soğukta başlarını sokacak bir yer bulamazken, Kızılay’ın deposundaki çadırları bölgeye göndermeyip dernek ve meslek örgütlerine satması skandaldır!

Türkiye İşçi Parti lideri Erkan Baş: Asrın felaketini asrın ticaretine dönüştürmüşler.Asrın hesaplaşması için bunu da not ettik. Kâr etme, istifa et! #Kızılay

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay: Bu kadar çadır vardı depoda ve hemen afet bölgesine dağıtmak yerine satmayı beklediniz öyle mi? Siz var ya! Asla yakanızı kurtaramayacaksınız bu yaptıklarınızdan!

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil: Kızılay’ı şu hale düşüren her kim varsa “terbiyesizdir, ahlaksızdır, namussuzdur, adidir”!

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş: Bravo @Kizilay! Elinde madem çadır vardı, niye sattın? Çadırları verip insanların dişinden tırnağından artırıp bağışladığı paraları alırken ne düşündünüz? Depremde @Kizilay yoktu, AFAD yoktu diyenleri not edenler bunu da not etti mi?!

DP Milletvekili Cemal Enginyurt: Milletten topladığı yardımlarla yaptırdığı çadırları, Milletine parayla satan @Kizilay hayır kurumu değil, Ticaret derdinde olan bir Şirkete dönüşmüş. @drkerem HEMEN İSTİFA ET. Allah’tan korkmaz, kuldan UTANMAZLAR! YAZIKLAR OLSUN ALAYINIZA.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce: Kızılay’ı, önce Ensar’ın paravan şirketi haline getirdiniz. Şimdi ise depremde bölgeye çadır göndermek yerine çadırları bekletip “parasıyla” sattınız. Milletin çadırını, millete, milletin parasıyla sattınız. Bu artık beceriksizlik değil bu açıkça vatan hainliğidir.

DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu: Yurt dışından çadır arıyoruz deprem ülkesinin stokunda yeterli çadır olmadığı için. Aslında bundan daha büyük rezalet olamaz ve sadece bu sebeple hükümetin istifa etmesi gerekirdi. Üzerine millet soğuktan donarken Kızılay’ın içerde çadır sattığı kimin aklına gelirdi?

Cem Toker: Yıllarca, “Cumhuriyet döneminde oluşturulmuş kurumlar yıpratılıyor, içleri boşaltılıyor, hukuksuzca amaçları dışında kullanılıyor” dendi mi? Dendi!! Merkez Bankasından, Basın İlan Kurumuna, TÜİK’ten Anadolu Ajansına, hatta YSK’ya… Bugün de sözde hayır kurumu Kızılay!!!

Prof. Dr. Yalçın Karatepe: “Depremde Kızılay nerede?” diye soranlar yanıtı bugün almış olmalılar: yazar kasanın başındaymış!

Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu: Biri şuna cevap versin allasen; deprem olmuş üç beş kişi afetten sağ çıkanlara elindeki çadırı okutmaya çalışırken yakalansa başına ne gelir? Kızılay’ın yaptığının bundan farkı var mıdır? Bu hem ahlaki, hem yasal ve hem de akılcı mıdır?

Ekonomist Mert Yilmaz: Sabah uyandığımdan beri okuduklarıma inanamıyorum, aklım almıyor. Deprem oluyor, Kızılay’ın stoğunda çadır var, yapılacak ilk iş o bölgeye o çadırları göndermek olmalı iken Kızılay çadırları satıyor ise söz bitmiştir. Bunun adı ÇADIR TİYATROSU’dur.

Ekonomist Uğur Gürses: Kızılay iştiraki çadır üreticisi nasıl olur da yıkıcı bir depremin üçüncü günü çadır satar yahu? Elde kalmış sanki? Malzeme almak için paraya ihtiyacın olsa kamu-özel yağdırıyor nasıl olsa… Böyle skandal akıl alır gibi değil…

Gazeteci Sedef Kabaş: Kızılay afet bölgesine çadırları ücretsiz göndermesi gerekirken, Ahbap’a tanesini 22.440TL’den satmış!

Gazeteci Bahadır Özgür: Kızılay nasıl bu hale geldi diye düşünürken şu bilgi de bir kenarda dursun: Kızılay’ın CEO’su İbrahim Altan, Deniz Feneri’nden yargılanmıştı. 2012’de dava beraatle bitti. İlk tebrik ziyareti SADAT’ın kurduğu ASDER’den geldi. Altan, Kızılay Genel Müdürlüğü’ne 2017’de seçildi.

Prof. Dr. Bengi BAŞER: Kızılay Tüzüğü, 7. madde, C bendi, 4. fıkrası: “afet durumlarında yardım malzemelerini, lojistik donanımı, nakil vasıtalarını bedelsiz ithal eder” diyor. 1- Satar demiyor. 2- Depremden yararlanarak ticaret yapar hiç demiyor. Ama bunlar, bu afette bile bunu düşünebilmişler… Kızılay çadır satmaz, hibe eder; varlığının da nedeni budur. En azından Türkiye’de böyle yapılırdı ama burası artık “Yeni Türkiye”…