Azerbaycan Cumhurbaşkanı Ankara'da: Azerbaycan yalnız değil, Türkiye yanındadır

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Ankara'da: Azerbaycan yalnız değil, Türkiye yanındadır
Yeniden seçilen Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, ilk resmi ziyaret için Beştepe’de resmi törenle karşılandı. Heyet görüşmelerinin ardından konuşan Erdoğan, "İlişkimiz iki devlet tek millet temelinde ilerliyor" dedi.Azerbaycan...
Yeniden seçilen Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, ilk resmi ziyaret için Beştepe’de resmi törenle karşılandı. Heyet görüşmelerinin ardından konuşan Erdoğan, "İlişkimiz iki devlet tek millet temelinde ilerliyor" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ikili düzeydeki ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'i  törenle karşıladı. İki lider ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine başkente gelen Aliyev, Anıtkabir’i ziyaret etti. Aliyev ve beraberindeki heyet, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine geldi. Daha sonra Atatürk'ün mozolesine çelenk koyup saygı duruşunda bulundu. Anıtkabir önünde beraberindekilerle hatıra fotoğrafı çekilen Aliyev, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’nde Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.

İmza töreni sonrasında iki lider açıklama yapıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

"İlham kardeşimin Cumhurbaşkanı seçilmesinin hemen ardından ilk resmi yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye yapmasından büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. 7 Şubat’ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk defa Azerbaycan’ın egemen topraklarının tamamında gerçekleşmesi sebebiyle tarihi bir öneme sahiptir. Seçim sonuçlarının hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Azerbaycan seçim sürecinde maalesef bazı haksız uygulamalara maruz kaldı. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde Azerbaycan heyetinin bu sene düzenlenecek toplantılara katılımı yönünde alınan karar karşısında tepkimizi güçlü şekilde gösterdik. Bu meclisin çatışma değil, bir diyalog platformu olması gerektiğini vurgulamaya devam edeceğiz.

Aziz kardeşimle gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde ikili ilişkilerimizin tüm yönlerini gözden geçirdik. Azerbaycan’la işbirliğimizin merhum Haydar Aliyev’in işaret ettiği ‘tek millet, iki devlet’ temelinde ilerlediğini görüyoruz. Toplam ticaret hacmimiz, geçen sene ilk defa 7,5 milyar dolar seviyesini yakaladı. 15 milyar dolarlık hedefimize ulaşmak için gayretlerimizi artırma kararlılığındayız.

Kritik meydan okumaların yaşandığı bir dönemde ülkelerimizin potansiyelini geliştirmemiz gerektiği aşikardır. Bakü-Tiftis-Kars demir yolu hattı bunun en somut örnekleri arasında yer alıyor. Bu hattan en yüksek verimi alabilmemiz için yenileme çalışmalarının tamamlanması lazım. Eylül ayında Türk kapısı Nahçıvan’ı ziyaretim sırasında Aliyev’le birlikte demir yolu projesine ilişkin niyet protokolünü imzaladık.

Görüşmelerimiz sırasında Güney Kafkasya’nın barış ve istikrarına dair atılan adımları da ele aldık. Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı barış anlaşmasının imzalanmasının yeni bir ümit kaynağı olacağı şüphesizdir. Bu süreçte Azerbaycan’la omuz omuza hareket ediyoruz. Kalıcı barış için tarihi bir fırsat penceresi açıldı."