Aziz Çelik, Bakan Işıkhan'ı yalanladı: AYM toplu sözleşme ikramiyesini değil ayrımcı uygulamayı iptal etti

Aziz Çelik, Bakan Işıkhan'ı yalanladı: AYM toplu sözleşme ikramiyesini değil ayrımcı uygulamayı iptal etti
Sosyal Politika Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın AYM'nin toplu sözleşme ikramiyesinin iptal edildiğini duyurması üzerine, "Memur-Sen’in dayatması sonucu toplu sözleşmeye ve yasaya...
Sosyal Politika Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın AYM'nin toplu sözleşme ikramiyesinin iptal edildiğini duyurması üzerine, "Memur-Sen’in dayatması sonucu toplu sözleşmeye ve yasaya giren sendikal ayrımcılık kuralı AYM tarafından iptal edildi" ifadelerini kullandı.

Sosyal Politika Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, yayınladığı makalede iddia edilenin aksine AYM'nin toplu sözleşme ikramiyesini iptal etmediğini, bu ikramiyeden yararlanmak için yüzde iki barajını aşan kamu görevlilerinin sendikalarına üye olmayı öngören kuralı iptal ettiğini açıkladı.

Eşitlik ilkesiyle bağdaşmadığı için iptal edildi

Çelik, "AYM toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanmak için getirilen yüzde iki barajını aşan kamu görevlileri sendikalarına üye olma zorunluluğunu anayasal yönden objektif ve makul bir temele dayanmadığı ve sendika hakkı bağlamında eşitlik ilkesiyle bağdaşmadığı için iptal etti." ifadelerini kullandı.

Aziz Çelik'in AYM'nin iptal ettiği karara ilişkin makalesinin tamamı:

AYM ezici çoğunlukla iptal etti

AYM bu kuralı ezici bir çoğunlukla (bir karşı oyla) iptal etti.

Memur-Sen konuyu çarpıtarak Anayasa Mahkemesi sendika üyesi memurlara ödenen toplu sözleşme ikramiyesini “iptal etti” demektedir. Bu tahrifattır. Memur-Sen sorumlusu olduğu bu rezaletin faturasını CHP ve AYM’ye çıkarmak istiyor.

Anayasa Mahkemesi toplu sözleşme ikramiyesini değil bu konuda kamu görevlileri arasında ayrımcılık yapılmasına ilişkin kuralı iptal etmiştir.

Öte yandan AYM toplu sözleşme desteğini iptal etmedi. Memurlara 750 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda toplu sözleşme desteği üç aylık olarak devam edecek. Ancak sendika üyesi kamu görevlileri Memur-Sen’in ısrarı sonucu oluşan bu durum nedeniyle yaklaşık 345 TL az alacaklar.

Memur-Sen diğer sendikalara kurduğu tuzağın sonucu olan bu durumun asıl sorumlusudur. Bu çarpık ve adaletsiz düzenleme Memur-Sen’in ısrarının sonucudur. Dahası Memur-Sen uzun süre kendi üyeleri dışında kalan kamu görevlilerine toplu sözleşme ikramiyesi verilmesine dahi karşı çıkmıştır.

AYM kararının gereği yapılmalı

Yapılması gereken Anayasa Mahkemesinin ezici çoğunlukla aldığı bu kararı eleştirmek ve demagoji yapmak değil, hükümeti 375 sayılı KHK’nin Ek 4. maddesinin sendika üyesi tüm kamu görevlilerine aylık katsayının 750 gösterge rakamı ile çarpımı kadar toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesini sağlayacak şekilde değiştirmektir. AYM kararına uygun düzenleme şu şekilde olacaktır:

“25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu hükümleri uyarınca kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine her ay aylık veya ücretleri ile birlikte 750 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda toplu sözleşme desteği yapılır.”

TBMM Meclisi derhal toplanarak AYM’nin iptal ettiği düzenlemenin yerine sendika üyesi bütün kamu görevlilerinin yararlanacağı toplu sözleşme ikramiyesi düzenlemesini kabul etmelidir.

Memur-Sen sorumlusu olduğu bu durumdan demagoji ile kurtulamaz!

Anayasa Mahkemesi 5 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete yayımlanan 18/1/2024 Tarihli ve E: 2023/12, K: 2024/12 Sayılı Kararı