Azov Taburu cezaevinde

Azov Taburu cezaevinde
Rusya, uzun süren bir kuşatmadan sonra liman kenti Mariupol'daki Azovstal Çelik Fabrikası'ndan teslim olmaları sonrası tahliye edilen ve aralarında Azov Taburu üyelerinin de yer aldığı yaklaşık bin Ukrayna askerinin, Donetsk bölgesindeki...

Rusya, uzun süren bir kuşatmadan sonra liman kenti Mariupol'daki Azovstal Çelik Fabrikası'ndan teslim olmaları sonrası tahliye edilen ve aralarında Azov Taburu üyelerinin de yer aldığı yaklaşık bin Ukrayna askerinin, Donetsk bölgesindeki bir eski cezaevi kompleksine yerleştirildiğini açıkladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Ukrayna ise şu ana kadar tahliye edilen askerlerinin durumuyla ilgili bir açıklama yapmadı. Rusya yanlısı Ukraynalı ayrılıkçı lider Denis Puşilin ise Rus Itar Tass ajansına, fabrikadaki Ukrayna askerlerinin yarıdan fazlasının tahliye edildiğini söyledi.

Ukrayna ve Rusya yetkilileri fabrikadan çıkan askerlerin sayısı konusunda farklı açıklamalar yapıyorlar, Rusya makamları tarafından yapılan açıklamalara göre şu ana kadar teslim olan Ukrayna askerlerinin toplam sayısı 1730'a ulaştı. Bu da içeride hala birkaç yüz asker daha olabileceği anlamına geliyor. BBC, verilen sayıları bağımsız kaynaklardan doğrulatabilmiş değil.

Rusya Savunma Bakanlığı, fabrikadan tahliye edilen askerlerin fotoğraflarını da dağıttı. Ukrayna, kuşatma altındaki kentte kalan askerlerine, hayatlarını kurtarmak amacıyla Rusya ile vardığı anlaşma kapsamında teslim olmaları emrini vermişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, önceki gün 954 Ukrayna askeri personelinin teslim olduğunu söyledi. Zaharova teslim olanlardan 51'inin yaralı olduğunu ve tedavi altına alındıklarını, kalanların ise şu anda Rusya'nın denetiminde bulunan Donetsk bölgesindeki Olenivka kasabasındaki eski bir cezaevi kompleksine gönderildiklerini ekledi.

BARIŞ HEYETİ ÜYESİ: BUNLAR HAYVAN
Rusya'da bazı milletvekilleri Ukraynalı askerlerin savaş suçlusu muamelesi görmesi gerektiğini savunuyor. Daha önce Ukrayna ile barış müzakerelerine giden heyette yer alan Leonid Slutsky, esirlerden "insan kılığına girmiş hayvanlar" diye söz etti.