Babacan ve 26 eski dışişleri bakanından BM’ye ortak mektup

Babacan ve 26 eski dışişleri bakanından BM’ye ortak mektup
Aralarında DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, ABD’den Madeleine K. Albright, Yunanistan’dan George Papandreou’nun da bulunduğu 27 ülkeden eski dışişleri bakanı, Birleşmiş Milletler, ülke liderleri ve hükûmetlere, Koronavirüs...

Aralarında DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, ABD’den Madeleine K. Albright, Yunanistan’dan George Papandreou’nun da bulunduğu 27 ülkeden eski dışişleri bakanı, Birleşmiş Milletler, ülke liderleri ve hükûmetlere, Koronavirüs salgınına karşı dayanışma çağrısı yaptı. Eski bakanlar, kaleme aldıkları açık mektupta, BM’ye, pandemiyi acil gündemine alması dahil 5 önemli konuda adım atması çağrısı yaparken, liderler ve hükümetlere de aşının adil dağıtımı dahil, 5 konuda eylem planı önerdi.

DEVA Partisi lideri Ali Babacan’ın da dahil olduğu toplam 27 eski Dışişleri Bakanı Birleşmiş Milletler’e (BM) ortak bir mektup gönderdi. İçerisinde ABD’den Madeleine Albright, İsveç’ten Jan Eliasson ve Margot Wallström gibi isimlerin de yer aldığı grup BM’ye 5 adet ve ülke liderlerine 5 adet farklı öneri sundu ve çağrılar yaptı. Covid-19 pandemisi sonrası ülkelerin güç birliği yapması gerektiğini anlatan mektuptaki öneriler şöyle:
BM’ye;
• BM “savunmasız” toplumların sorunlarına cevap verebilmek ve insani krizleri çözmek için küresel eşgüdüm yetkisi oluşturma amacıyla çevrimiçi acil özel oturum düzenlemeli.
• Güvenlik Konseyi pandemi konusunu uluslararası barışı ve güvenliği tehdit eden bir konu olarak ele almalı ve bu biçimde Birleşmiş Milletler sözleşmesinin 99’uncu maddesine başvurularak desteklenmeli.
• BM Genel Sekreteri ekonomik toparlanma stratejisi belirlemek adına küresel kurumları bir araya getirmeli.
• Genel Sekreter ülkelerin krize hızlı tepki verebilmeleri amacıyla borç kolaylaştırma yoluyla kaynak sağlamaları konusunda güçlü bir koordinasyon rolü üstlenmeli ve borç kolaylaştırma planı oluşturulmasını teşvik etmeli. Alınacak önlemler 2021 sonuna kadar uzatılmalı. Yoksul ülkeler için çok uluslu kuruluşların ve özel alacaklıların borç tahsilatına da ara verilmeli.
• Koronavirüs pandemisi, küresel tehditlere karşı ortak tedbirlerin eş güdümü sağlanana kadar uluslararası toplumun güvende olamayacağını gösterdi. BM’de “güvenlik” kavramı yeniden daha geniş bir çerçevede ele alınmalı.