"Bahçeli düğmeye bastı, Erdoğan'a 4'üncü kez adaylık yolu açılacak"

"Bahçeli düğmeye bastı, Erdoğan'a 4'üncü kez adaylık yolu açılacak"
Gazeteci Can Ataklı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bu benim son seçimim" demesinin ardından MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin dün parti kurultayında "Ayrılamazsın, Türk Milleti'ni yalnız bırakamazsın" çağrısıyla düğmeye bastığını...
Gazeteci Can Ataklı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bu benim son seçimim" demesinin ardından MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin dün parti kurultayında "Ayrılamazsın, Türk Milleti'ni yalnız bırakamazsın" çağrısıyla düğmeye bastığını ve Erdoğan'a 4'üncü kez adaylık yolunun açıldığını ifade etti.

Korkusuz yazarı Can Ataklı, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bu benim son seçimim” demesinin ardından, Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin parti kurultayındaki “Ayrılamazsın, Türk Milleti’ni yalnız bırakamazsın” çağrısıyla düğmeye bastığını söyledi.

Ataklı, “Devlet Bahçeli bu kadar önemli bir konuda net tavır alıyorsa artık çok belli ki 2027 geldiğinde meclis Erdoğan’ın talimatıyla bir erken seçim kararı alacaktır” dedi.

Ataklı, şunları kaydetti:

“Anayasaya göre ikinci kez seçilen cumhurbaşkanı henüz görevinin tamamlamadan bir yıl önce bir erken seçim kararı alırsa, kendisine yeniden aday olma şansı tanınıyor. Aslına bakarsanız, bu konudaki uyarıları daha cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin “güya” kabul edildiği anayasa referandumu öncesinden beri dile getiriyorum. O tarihlerde “Erdoğan anayasaya öyle bir madde koydurdu ki, eğer iki defa seçilirse, üçüncüye de aday olabilecek” demiştim. Peki bu planın işlemesi için neler gerekli.

BİRİNCİSİ: Erdoğan 14 gün sonra yapılacak yerel seçimde İstanbul’u kazanmak zorunda. Eğer İstanbul yine muhalefetin elinde kalırsa bu planın işlemesi çok zor olur.

İKİNCİSİ: Erdoğan İstanbul’u kazandığı gibi oy oranını da artırmak zorunda. Son genel seçimde AKP’nin oyları neredeyse 2002’deki seviyeye düştü. Bu oran daha da aşağı inerse plan yine istendiği gibi yürümez.

ÜÇÜNCÜSÜ: Erdoğan’ın İstanbul’u kazanması ve oy oranını artırması da yetmez. Bu yerel seçimde AKP ve başta MHP olmak üzere koalisyon ortaklarının toplam oyu yüzde 50’in üzerine çıkmalı. Bu seçimde muhalefetin toplam oyu yüzde 50’nin üzerinde olursa Erdoğan’ın en güçlü silahı olan “milli irade” eskisi gibi güçlü bir argüman olmayacaktır.

DÖRDÜNCÜSÜ: Erken seçim kararı alınabilmesi için mecliste 367 oy gerekiyor. AKP ve MHP ile meclise soktukları diğer milletvekillerinin sayısı bunu karşılamıyor. İYİ Parti ile CHP’nin sırtından meclise taşınan Saadet, Gelecek ve Deva partilerinin milletvekillerinin de bu karara katılması gerek.

SONUÇ: Devlet yönetimini elinde tutan güçler Erdoğan gitmemesi için her şeyi yapacaktır. Çünkü o olmadan bu düzenin devamını sağlamaları çok güçtür.

O halde seçim sonuçlarına göre ortaya sayısız oyun konacaktır.”

(Yazının tamamı)