Bahçeli istemezse sistem değişmez

Bahçeli istemezse sistem değişmez
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu koronavirüs salgınından, iktidar tarafından son dönemde sıklıkla gündeme getirilen darbe tehdidine ve seçim sistemi değişikliğine kadar pek çok konuyu değerlendirdi. Seçim sistemi değişikliği...

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu koronavirüs salgınından, iktidar tarafından son dönemde sıklıkla gündeme getirilen darbe tehdidine ve seçim sistemi değişikliğine kadar pek çok konuyu değerlendirdi. Seçim sistemi değişikliği tartışmasına ilişkin MHP Lideri Bahçeli’yi işaret eden Kılıçdaroğlu, “Sayın Bahçeli karşı çıkıyorsa demek ki parlamentoya böyle bir düzenleme gelmeyecek demektir” ifadelerini kullandı.
Kılıçdaroğlu, partisinin Genel Merkezi’nde gazetecilerle bir araya geldi. Gündeme ilişkin Bilim Kurulu’nun normalleşme önerisinin gözardı edildiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Bilim Kurulu’nun görüşünü aldık ama bize göre normalleşme şöyle olmalıdır, diye bir yol haritası çizilmişse bu yanlıştır” ifadelerini kullandı. ve şöyle devam etti:
“AK Parti’nin ve kurmaylarının, kurmay yok zaten, bir kişi var burada, demokrasiyi katlettiklerini hepimiz görüyoruz, hepimiz biliyoruz. Parlamentonun bir bağımsız iradesi var mı? Yok. Yargı organı siyasi otoritenin vesayeti altında mı? Evet. Yasama organı siyasi vesayet altında mı? Basın İlan Kurumu ve RTÜK aracılığıyla, yargı aracılığıyla medya dizayn edilmeye çalışılıyor mu Saray’ın beklentileri karşısında? Evet. Demokrasi yok Türkiye’de”
DEMOKRASİ KILIFI
“12 Eylül döneminde kaç kişiydi Türkiye’yi yöneten? 5 kişiydi değil mi? Evren ve diğer 4 kişi. Şimdi kaç kişi var? Bir kişi. O dönem de parlamento açıktı. Danışma Meclisi vardı. Hiç değilse o dönem 12 Eylül’e karşı olanlar arada bir konuşuyorlardı. Kamer Genç gibi. Şimdi bir tane AK Parti’li çıkıp konuşur mu? Bir kişi vardı konuşan, o da partiden istifa etmek zorunda kaldı. Otoriter rejimi demokrasi kılıfı altında topluma satmaya çalışıyorlar”
ERKEN SEÇİM OLUR MU?
“Hayır. Bizim gördüğümüz tabloyu Erdoğan’ın görmemesi mümkün değil. Nasıl kaybettiğini, sözlerinin ağırlığının toplum nezdinde olmadığını o da görüyor aslında. Bu erimenin önüne geçmesi lazım. Bunun için de bir sanal düşman yaratılması lazım. Düşman olarak da CHP’yi görüyor. CHP olarak biz demokrasi aleyhine ne söyledik? Hiçbir şey. Kaldı ki bütün darbelerden en çok zararı çeken parti CHP’dir”
‘KAMPANYA AÇACAKLAR’
“Önümüzdeki süreçte Erdoğan ve onun yapılandırdığı bütün kurumlar CHP’ye yönelik bir kampanya açacaklardır. Bundan hiçbir endişem yok. Oda TV ile ilgili olarak ilk uçakta konuştu, “hesabını verecekler” dedi. Oda TV’nin kendisi kapatıldı, yazarları içeride. Gazeteler için de ne söyledi? “Medya virüsüne izin vermeyeceğiz” dedi. Bu açıklamadan sonra ilk yapılanlar RTÜK tarafından belli televizyon kanallarına verilen cezaların maddeleri değişti. Şimdi CHP için aynı şeyi söylüyor. CHP’yi tasfiye edecekmiş. Kendi tasfiyesini hazırlıyor aslında”
‘ERDOĞAN’IN GELDİĞİ NOKTA’
Barolar ve diğer meslek örgütlerinin seçim sisteminin değişmesi adımlarıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Erdoğan’ın temel özelliği farklı düşüncelere tahammül edememesidir. Erdoğan’ın geldiği nokta bu. Dolayısıyla farklı görüşler geldiği zaman o farklı görüşlerin doğrudan doğruya kendisini hedef aldığını düşünüyor”
“BAHÇELİ KARŞI ÇIKIYORSA..”
“Seçim sisteminin değiştirilmesi tartışmasının muhatabı Sayın Bahçeli’dir. Sayın Bahçeli bu düzeni savunuyordu, şikayetçi ise o zaman bir sorunumuz var demektir. Bahçeli’nin şikayeti anlamında değil; Bahçeli bu düzeni savunduğuna göre, Bahçeli seçim sisteminin değişmesine karşı demektir. O zaman karşı çıkması gerekir. Bir insanda ilke varsa ve bunlar çerçevesinde hareket ediyorsa, Sayın Bahçeli’nin karşı çıkması gerekir, karşı çıkıyorsa demek ki böyle bir düzenleme gelmeyecek demektir”

MEZARLARI BAŞINDA ANDI

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcıları Tuncay Özkan ve Engin Özkoç ile birlikte; Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı idam edilişlerinin yıl dönümünde Yenimahalle’de bulunan Karşıyaka Mezarlığı’ndaki mezarlarını ziyaret etti. Kılıçdaroğlu dua ederek, mezarlara çiçek bıraktı.