Bakan Akar’dan ABD’ye taziye tepkisi

Bakan Akar’dan ABD’ye taziye tepkisi
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’nin terör gruplarına karşı operasyon yaptığı dönemde, etkisiz hale getirilen terörist için ABD Savunma Bakanlığının sosyal medya hesabından taziye yayımlanmasının müttefiklik ruhuyla...

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’nin terör gruplarına karşı operasyon yaptığı dönemde, etkisiz hale getirilen terörist için ABD Savunma Bakanlığının sosyal medya hesabından taziye yayımlanmasının müttefiklik ruhuyla bağdaşmadığını söyledi. Akar, “Bu bir akıl tutulmasıdır” dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na konuk olan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suriye’nin kuzeyinde 30 kilometre derinliğinde güvenli bölge oluşturulacağına ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine Akar, son zamanlarda terör örgütü PKK’nın uzantısı PYD ve YPG’nin bu bölgelere saldırıda bulunduğunu, Türkiye’nin bazı müttefiklerinin hataya düşerek bu yapılanmaları PKK’dan ayrı düşündüklerin aktardı. Akar, şöyle devam etti:

AKLIMIZLA ALAY ETMEK
“Bu kesinlikle doğru değil, kesinlikle yanlış. Aklımızla alay etmek gibi bir şey bu. Çünkü YPG’nin PKK ile hiçbir farkı yok. Oradaki gidişler, gelişler, onların elebaşları, sistemleri aynı. Bir gün orada görev yapıyor, bir gün bilmem Zap’ta, bir gün Hakurk’ta görev yapıyor, aynı kişiler. Son derece pervasız bir şekilde Kandil’dekiler dahi bunu konuşuyor. İşte, ‘YPG şunu yaptı, bunu yaptı, Kobani’de bunu yaptık’… Bu kadar açıkken YPG’nin PKK olmadığını söylemek gerçekten akıllara ziyan. Biz bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. PKK eşittir sonuna kadar YPG. Yani bunun bilinmesi lazım.”

TAZİYE MESAJI AKIL TUTULMASI
Soru üzerine Bakan Akar, Türkiye’nin bölgedeki huzur ve barış ortamının güvence altına alınması için terör gruplarına karşı operasyon yaptığı dönemde, etkisiz hale getirilen terörist için ABD Savunma Bakanlığının sosyal medya hesabından taziye yayımlanmasının müttefiklik ruhuyla bağdaşmadığını vurguladı.

Bu konuyu detaylıca görüştüklerini bildiren Akar, “Gerçekten bu taziye mesajı bir akıl tutulması, izahı yok bunun. Yıllardan beri mücadele ettiğimiz PKK’nın ayrılmaz bir parçası, yani ta kendisi olan YPG’li bir teröristle alakalı böyle bir taziye mesajı yayımlanması gerçekten kabul edilemez. Amerikan Büyükelçiliği bizim şehitlerimizle alakalı bir mesaj yayımladı. Bir anlamda belki de durumu kurtarmaya, dengeyi sağlama gibi amaçla böyle bir şey yapmış olabilirler” dedi.

“ABD, PYD-YPG’den vazgeçer mi?” sorusuna Bakan Akar, “Vazgeçecek, teröristin ve terörün kalıcı olması mümkün değil. Yani terörle teröristle yaşanmaz. Bunun birinci özelliği geçicilik, dolayısıyla eninde sonunda bunu anlayacaklar” yanıtını verdi.

ABD’nin F-16’ları Türkiye’ye vermemesi durumunda alternatif çözüm önerilerinin olup olmadığı sorulan Bakan Akar, “Dünya çok genişledi artık, seçenekler çok arttı dolayısıyla, tabii ki buna karşı birçok çözüm üretilebilir” dedi.