Bakan Bey’in şaşırtan ‘Az gelişmiş Türkiye’ tarifi!

Bakan Bey’in şaşırtan ‘Az gelişmiş Türkiye’ tarifi!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, önceki gün Bayburt ziyaretindeki toplantılardan birinde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Bilgin, Türkiye'nin 1 trilyon dolarlık ekonominin eşiğinde bir...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, önceki gün Bayburt ziyaretindeki toplantılardan birinde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Bilgin, Türkiye'nin 1 trilyon dolarlık ekonominin eşiğinde bir ülke olduğunu iddia etti.

Bakan Bilgin, "Türkiye neredeyse 100 yıla yakın az gelişmiş ülkeler kategorisinde yer aldı. Şimdi Türkiye dünyanın ilk 20 ekonomisinden biri. Türkiye artık yoksul bir ülke değil, Türkiye az gelişmiş bir ülke değil. Ama geldiğimiz yer yeterli mi? Yeterli değil. Ne yapmak istiyoruz? Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapacağız. Bu hayali bir şey değil" ifadelerini kullandı.

Bakan Bilgin’in bu sözlerindeki ifadeler yaşadığımız gerçeklerden bir hayli farklı. Çünkü AKP, 2002 yılında iktidar olduğu zaman Türkiye en büyük ekonomiler sıralamasında 18’inciydi. Reform sürecinde yapılanlarla zaman içinde 17’nci sıraya yükseldi ancak daha sonra otoriterleşme eğilimi başlayınca ve dini gerekçelerle ekonomi yönetilmeye başlayınca, yatırımlarda sanayileşme yerine inşaat gibi belli sektörler öne çıkmaya başlayınca ekonomi geriye doğru gitmeye başladı. Enflasyon, cari açık, döviz kurları son 24 yılın olumsuz rekorlarını kırdı, Türkiye’de yaşayanların önemli bir kısmı fakirleşti. Türkiye IMF verilerine göre en büyük ekonomi sıralamasında 21’inciliğe geriledi.