Bakan Özhaseki 'kentsel dönüşüm' sorusuna yanıt verdi: Tapusu olanı kimse çıkaramaz, başka yere gönderemez

Bakan Özhaseki 'kentsel dönüşüm' sorusuna yanıt verdi: Tapusu olanı kimse çıkaramaz, başka yere gönderemez
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yeni kentsel dönüşüm yasasıyla artık yalnızca boş alanlar değil, bina bulunan alanların da maliklere sorulmadan rezerv yapı ilan edilebileceğine yönelik mülkiyet...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yeni kentsel dönüşüm yasasıyla artık yalnızca boş alanlar değil, bina bulunan alanların da maliklere sorulmadan rezerv yapı ilan edilebileceğine yönelik mülkiyet hakkı konusundaki kaygılar hakkında "Tapusu olanı kimse çıkaramaz" dedi.

Özhaseki, Sözcü yazarı Deniz Zeyrek'e kentsel dönüşüm konusunda yapılan son yasal düzenleme hakkında konuştu.

Zeyrek'in yazısında aktardığına göre şunu söyledi:

“Rezerv alan için ‘yeni yerleşim yeri’ ifadesi kullanılıyordu ve bu yüzden yeni yerleşimden kent dışındaki boş alanları anlayan mahkemeler ‘burası yeni yerleşim değil’ gerekçesiyle konut alanlarda rezerv alan ilan edilmesi kararlarını iptal ediyordu. Biz sadece ‘yeni yerleşim yeri’ ifadesini çıkardık. Bunun arkasında bir şey aramak doğru değil.”

(“Dönüşümden sonra vatandaş değerlenen konutunun parasını ödeyemezse başka yerlere göç etmek zorunda kalır mı?)

“Hayır. Çok net söylüyorum. Konutu dönüştürülen vatandaşın tapusu varsa onu oradan hiç kimse çıkaramaz. Vatandaş ölene kadar orada yaşar. Borcunu da öder. Ödeyemezse varisleri oturmaya ve ödemeye devam eder. Daha önceki uygulamalarda yerlerinden olan vatandaşların hazine arazilerinde oturduğunu, tapularının olmadığını hatırlamakta yarar var.”