Balkanlar’daki gerginlik büyüyor

Balkanlar’daki gerginlik büyüyor
Sırbistan ve Kosova arasındaki gerginlik giderek artarken Kosova hükümeti, protestolara karşı önlem olarak ülkenin Sırbistan sınırındaki en büyük sınır kapısını kapattı. 10 Aralık’tan bu yana, protestolar nedeniyle Sırbistan...

Sırbistan ve Kosova arasındaki gerginlik giderek artarken Kosova hükümeti, protestolara karşı önlem olarak ülkenin Sırbistan sınırındaki en büyük sınır kapısını kapattı. 10 Aralık’tan bu yana, protestolar nedeniyle Sırbistan sınırındaki diğer iki sınır kapısı kapatılırken, iki ülke arasında yalnızca üç giriş noktası açık kaldı. Son protesto, Sırbistan’ın Belgrad ile Priştine arasında haftalardır tırmanan gerilim sonrasında ordusunu en üst düzeyde alarma geçirdiğini açıklamasından saatler sonra geldi.

İNSANLAR EVİNE DÖNEMİYOR
Sırbistan basınında çıkan haberlere göre, Sırbistan’daki Sırplar, Kosova’nın doğu sınırındaki Merdare Kapısı yakınında kamyon ve traktörlerle barikat oluşturdu. Engel, Avrupa’nın başka yerlerinde çalışan binlerce Kosovalının tatil için evlerine dönmesini engelliyor. Etnik olarak bölünmüş kuzey Kosova’da yaşayan yaklaşık 50 bin Sırp, Priştine’deki hükümeti ve Kosova’nın Sırbistan’dan ayrı bir ülke olarak tanımayı reddediyor. Ayrıca, Sırbistan’daki birçok Sırp ve hükümetinin desteğine sahipler.

KREMLİN, SIRBİSTAN’A DESTEĞİNİ AÇIKLADI
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın Balkanlar’da kaos çıkarmak amacıyla gerilimi körüklediği yönündeki suçlamaları yalanlayarak, Kosova konusunda Sırbistan’ı desteklediklerini söyledi. Peskov, “Sırbistan egemen bir ülke ve burada Rusya’nın yıkıcı etkisini aramak kesinlikle yanlış. Sırbistan, zor koşullarda yaşayan Sırpların haklarını koruyor ve bu haklar ihlal edildiğinde doğal olarak sert tepki veriyor. Rusya, olup bitenleri, Sırpların haklarına nasıl saygı duyulduğunu ve güvence altına alındığını çok yakından izliyor. Ve tabii ki, alınan tedbirlerde Belgrad’ı destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD VE AB’DEN AÇIKLAMA
ABD ve Avrupa Birliği (AB) gerilime dair yaptığı ortak açıklamada, “Herkesi azami itidal göstermeye, durumu kayıtsız şartsız hafifletmek için derhal harekete geçmeye ve provokasyonlardan, tehditlerden veya korkutmalardan kaçınmaya çağırıyoruz” denildi.

KOSOVA’DAN YENİ ADIM
Hakkında verilen tutukluluk kararı Kosova ile Sırbistan arasında gerginliğe yol açan eski Kosovalı Sırp polis memuru Dejan Pantic’in cezaevinden çıkarılarak ev hapsine konulacağı açıklandı. Kosova’nın kuzeyinde Sırplarca barikatlar kurulmasına neden tutukluluk kararının Priştine’deki mahkeme tarafından ev hapsine çevrilmesi, Sırbistan’daki yetkililerce “zafer” olarak nitenlendirildi.


Havaalanı bomba ihbarıyla kapatıldı

Kosova’nın başkenti Priştine’deki Adem Jashari Havalimanı bomba ihbarı üzerine geçici olarak kapatıldı. Kosova polisinden yapılan açıklamaya göre, sabah saatlerinde Adem Jashari Havalimanı’nda bomba ihbarı yapıldı. Bunun üzerine Kosova polisinin ilgili kurumlarla işbirliği ve koordinasyon içinde önlemler aldığı kaydedilen açıklamada, “Güvenlik nedeniyle havalimanı geçici olarak kapatıldı. Soruşturma, kontrol ve güvenlik tedbirleri amacıyla ilgili birimler devreye konuldu” ifadelerine yer verildi.