Bankacılık sektörü çıkmazda: Negatif faizli tahvil mi, KKM faizi mi?

Bankacılık sektörü çıkmazda: Negatif faizli tahvil mi, KKM faizi mi?
Merkez Bankası'nın bankalara zorunlu tuttuğu  gerçek kişiler için TL mevduat dönüşüm oranı ek hedefi bankacılık sektörünü çıkmaza soktu. Bankalar ek yükümlülüğe maruz kalmamak için KKM mevduatlarının faizlerini yükseltmeye...

Merkez Bankası'nın bankalara zorunlu tuttuğu  gerçek kişiler için TL mevduat dönüşüm oranı ek hedefi bankacılık sektörünü çıkmaza soktu. Bankalar ek yükümlülüğe maruz kalmamak için KKM mevduatlarının faizlerini yükseltmeye yöneliyor fakat bu durum bankaların kredi vermesinin önünü tıkıyor. Sektörün KKM'ye yüksek faiz ödemek mi yoksa sabit faizli ve negatif getiri sağlayan devlet tahvili tutmanın mı daha az zararlı olduğu konusunda seçim yapmak zorunda kaldığı belirtiliyor.

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre iki farklı bankacılık sektörü kaynağı geçen çarşamba günü gelen ek dönüşüm hedefi sonrası sektörün durumunu “Bankacılar perişan. Sektör kriz yaşıyor” cümleleriyle özetledi. Kaynak, bankacılık sektörünün ek oranlarla birlikte temmuza kadar çok yoğun bir KKM dönüşü sağlamaları gerektiğini vurgulayarak dövizin nereden bulunacağı konusunun en büyük gündem olduğunu vurguladı. 

Döviz bulma sorununu sektörün yetkililere de ilettiğini belirten bankacılık sektörü kaynağı yetkililerin ise bankacılara “ister müşteriye eurobond veya yurtdışı hisse senedi portföyü bozdurun, ister yurtdışındaki parayı getirterek döviz dönüşümüyle KKM yapmayı başarın” dediğini ileri sürdü. TL mevduat faizlerinin bile yüzde 42 seviyelerine dayandığını dile getiren bir diğer kaynağın ise aylık ek dönüşüm hedefinin bankacılık sektörünü mahvettiğini kaydetti.

Müşterileri nasıl ikna edeceklerini bilemediklerine işaret eden kamu bankasına yakın sektör kaynağı ise aylardır tek gündemlerinin KKM ve KKM hedefleri olduğuna dikkat çekti. Mevduat kredi faizlerinin yüzde 42’ye dayanmışken bankacılık sektörünün kredi vermesinin mümkün olmadığına vurgu yapan sektör kaynağı bankaların risk analizi yapmaya başladığını dile getirdi.

Kaynak, yüksek KKM faizi vermenin de KKM hedeflerinin tutturamayıp sabit kuponlu tahvil alımlarının da sektör için zarara işaret ettiğini söyleyerek şimdi sektörün hangisinde daha az zarar olacağını ölçmeye çalıştığına dikkat çekti.