Bankalar depremi görmüyor mu? BDDK’nın kararını dinleyen yok

Bankalar depremi görmüyor mu? BDDK’nın kararını dinleyen yok
Depremin ardından Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 15 Şubat’ta ticari işletmelerin borçlarının faizsiz olarak 31 Ağustos’a kadar ertelenmesi yönünde karar aldı. Alınan karar; Adıyaman, Hatay, Maraş, Malatya, Osmaniye illeri...

Depremin ardından Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 15 Şubat’ta ticari işletmelerin borçlarının faizsiz olarak 31 Ağustos’a kadar ertelenmesi yönünde karar aldı. Alınan karar; Adıyaman, Hatay, Maraş, Malatya, Osmaniye illeri ile Antep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki bireysel ve gerçek kişi ticari işletmeleri kapsıyordu. Ancak aradan geçen zamana rağmen Türkiye Bankalar Birliği’nin aldığı bu karar uygulanmadı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, kararın havada kaldığını söyledi. Depremler nedeniyle binlerce insan ölürken, yüz binlerce kişinin de yaşadığı bölgeyi terk etmek zorunda kaldığını hatırlatan Kaya, ekonomik-sosyal ve psikolojik olarak büyük zarar oluştuğunu anlattı.

Kaya, “Türkiye Bankalar Birliği, deprem bölgesinde yaşayan ve ödeme güçlüğü yaşayan işletmelere yönelik yönelik borç erteleme kararı almıştı. TBB’nin 15 Şubat’ta aldığı karara özel ve kamu bankaları uymuyor” dedi.

Deprem bölgesinde işyeri yıkılanların borçlarının ertelenmediğini belirten Kaya, şu açıklamayı yaptı:

BORÇLAR DA ERTELENMİYOR
“Sadece Diyarbakır’da 9 bine yakın iş yeri orta ve ağır hasarlı. Esnaf işyerlerini açamaz halde. Bu esnaflar yeni bir yerde çalışmaya başlayıncaya kadar kredi borçlarının ertelenmesi gerekiyor. Firmalarımız, batı illerinden aldıkları ürünlerin ödemelerini yaparken, ürünlerin çoğunu deprem bölgesine sattıkları için tahsilat yapamamaktadırlar. Bankalar Birliği’nin bunu görüp aldığı erteleme kararı maalesef uygulanmamaktadır. BDDK ve Bankalar Birliği’nin bu konuya müdahale etmesini bekliyoruz.”