‘‘Barış için yeni mekanizmalara ihtiyaç var’’

‘‘Barış için yeni mekanizmalara ihtiyaç var’’
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya-Ukrayna arasındaki krizin çözümü için diplomatik temaslarda bulundu. ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüşen Macron, dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere...

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya-Ukrayna arasındaki krizin çözümü için diplomatik temaslarda bulundu. ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüşen Macron, dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Moskova’ya gitti. Macron, bugün de Ukrayna’ya giderek Vladimir Zelinskiy ile bir araya gelecek.

PUTİN İLE MESAFELİ GÖRÜŞME
Macron, dün de Moskova’da Putin ile biraraya geldi. İki lider pandemi nedeniyle görüşmenin başında el sıkışmazken, masada mesafeli oturmaları da dikkat çekti. Macron, Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığmaya başlamasından bu yana Moskova’yı ziyaret eden en üst düzey Batılı lider oldu.

GÖRÜŞME ÖNCESİ AÇIKLAMA
Rus lider, görüşmenin basına açık bölümünde yaptığı açıklamada, Rusya ve Fransa’nın güvenlik konusunda ortak endişeleri bulunduğunu belirterek Macron’a bu sorunun çözümünde yer almasından dolayı teşekkür etti.

Macron da Putin ile görüşmesinin Ukrayna çevresindeki gerilimin azalmasının başlangıcı olacağını umduğunu belirtti. Macron, “Hepimizin sorumlu davranması gerekiyor. 2019 yılında diyaloğun, açık, zorlu, tam diyaloğun temellerini attık. Bu diyalog gerekli, zira Avrupa kıtası için gerçek istikrar ve güvenliği sağlamanın tek yolu budur” dedi.

ORTAK BASIN TOPLANTISI
Yaklaşık 5 saat süren görüşme sonrasında iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Sputnik’in haberine göre Putin’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

· NATO’nun eylem planında Rusya düşman olarak değerlendiriliyor.NATO, Rusya’ya ders vermeye kalkıyor. NATO üyeleri Ukrayna’ya silah pompalamayı sürdürüyor, bu konu Macron ile görüşüldü.

· Macron’un dikkatini Kiev’in Minsk Anlaşmalarına riayet etmemesine çektim. Kiev, Minsk Anlaşmalarını ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

· Macron ile görüşmemde güvenlik garantileri ele alındı. ABD ve NATO, Rusya’nın güvenlik garantileri konusunda başat kaygıları görmezden geldi. Eğer güvenlik herkesin arzu ettiği bir şeyse, Rusya sınırlarına silah konuşlandırma fikrinden neden vazgeçmiyorlar?

· Rusya, Kırım’ın askeri yöntemlerle Ukrayna’ya döndürülmeye çalışılmasına izin vermeyecek.

MEVCUT ANLAŞMALARI REVİZE ETMEK YETMEZ

Macron’un açıklamalarından satır başları ise şöyle:

· (Belarus Devlet Başkanı Aleksandr) Lukaşenko’nun Belarus’taki nükleer silahlar hakkındaki sözlerinden endişeliydim ama Putin beni bu konuda teskin etti.

· Fransa ile Rusya’nın irtibatı mevcut, ortaklarımızla görüşmeyi sürdüreceğiz.

· Avrupa için barışçıl bir yol bulmak hala mümkün. Avrupa’da istikrarı tesis etmek için yeni mekanizmalara ihtiyacımız var, bu mevcut anlaşmaları revize ederek mümkün olmaz.

· Rusya ile Avrupa Birliği’nin, durumun istikrara kavuşturulması ve gerilimin azaltılması için özel tedbirler üzerinde anlaşması gerekiyor. Rusya ile Avrupa, güvenlik garantileri konusunda ortak çalışmalı Güvenlik üzerine çözümler yenilikçi olabilir.

· Putin ile Ukrayna’ya yönelik tutumda ortaklaştığımız noktalar oldu. Önümüzdeki günlerde Putin ile Ukrayna konusunda telefonla bir görüşme yapma imkanım daha olacak.