Basın meslek örgütleri dezenformasyon yasasına tepkili

Basın meslek örgütleri dezenformasyon yasasına tepkili
Basın meslek örgütleri, TBMM Genel Kurulu’nda Salı günü ele alınmaya başlanması beklenen dezenformasyon yasa teklifine “gazetecileri sessiz ve nefessiz bırakma niyetindeki sansür düzenlemesi” olduğu söylemiyle karşı çıkarak,...

Basın meslek örgütleri, TBMM Genel Kurulu’nda Salı günü ele alınmaya başlanması beklenen dezenformasyon yasa teklifine “gazetecileri sessiz ve nefessiz bırakma niyetindeki sansür düzenlemesi” olduğu söylemiyle karşı çıkarak, yasanın geri çekilmesini talep ediyor.

Kamuoyunda sosyal medya ya da dezenformasyon yasa teklifi olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair kanun teklifi geçen yasama döneminde AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin imzalarıyla Meclis’e sunulmuş, Adalet Komisyonu’nda tartışmalar eşliğinde kabul edildikten sonra Genel Kurul’a sevk edilmişti.

Kanun teklifinin en çok eleştirilen maddeleri arasında “Halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kişilere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörülmesi” geliyor.

BASIN ÖRGÜTLERİNDEN PARTİLERE DİLEKÇE
Basın meslek örgütleri dün İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Eskişehir ve Adana’da bir araya gelerek, yasa teklifine neden karşı çıktıklarını açıklayan bir dilekçe örneğini TBMM’de grubu bulunan partilere gönderdi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), DİSK Basın İş, Basın Konseyi, PEN Yazarlar Derneği, Türkiye Yayıncılar Birliği İstanbul’da bir toplantı yaparak teklifin geri çekilmesi için aylardır yaptıkları çağrıyı yineledi.

Basın meslek örgütleri bugün de ortak bir açıklama ile yasanın özellikle hangi unsurlarına karşı çıktıklarını kamuoyuna duyuracak.