Başkanlar meclis kapısında

Başkanlar meclis kapısında
Çoklu baronun görüşüleceği Adalet Komisyonu, Ak Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç başkanlığında toplandı. Görüşmeler, salonun yapıldığı toplantının sosyal mesafeye uygun olmadığı tartışmalarıyla başladı. Salonun...

Çoklu baronun görüşüleceği Adalet Komisyonu, Ak Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç başkanlığında toplandı. Görüşmeler, salonun yapıldığı toplantının sosyal mesafeye uygun olmadığı tartışmalarıyla başladı. Salonun sosyal mesafeye uygun olarak yeniden düzenlenmesi
için ara verildi.

Aranın ardından, görüşmelere geçilmeden önce açılan usul tartışmasında muhalefet milletvekilleri, baro başkanlarının komisyon çalışmalarına katılmalarını istedi.
Daha sonra AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, teklif sahibi olarak düzenleme hakkında komisyona bilgi verdi. Bu arada Özkan’ın konuşmaları sırasında Ak Parti ile CHP’li ve HDP’li milletvekilleri arasında “baro başkanlarının Meclis’e alınmaması” tartışması yaşandı.
FEYZİOĞLU ARABULUCULUK YAPMAYA ÇALIŞTI
TBMM kapısında ise baro başkanları oturma eylemine başladı. Öte yandan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, bu süreçte Ak Parti’nin önerilerini baro başkanlarına ileten arabuluculuk görevi üstlendi. Feyzioğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Ak Partili Bülent Turan’ın baro başkanlarının kendi belirleyecekleri üç temsilcinin Komisyona katılması önerisinde bulunduğunu belirterek kendisinin de bunu baro başkanlarına ilettiğini söyledi. Feyzioğlu baro başkanlarının “hepimiz gireceğiz üçümüz konuşacağız” önerisini ilettiklerini, bu önerinin kabul edilmediğini söyledi.
AKP’li TURAN: İSTANBUL BAROSU’NDAN İSTİFA EDECEĞİM
Feyzioğlu’nun ardından bir açıklama da Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’dan geldi. Turan, şunları söyledi:
“Madem Baro Başkanlarının bir kısmı komisyon çalışmasında meclisin kapısına gelmişler, ısrar ediyorlarsa biz de bu talebi ilgililerle görüşerek içlerinden 3 baro başkanının içeri gelmesini, komisyona gelmesini talep ettik. Teklifi ‘Biz hepimiz geliriz’ diyerek reddettiler. Israrla ‘Hepimiz’ denilmesi, içinde bulunduğumuz pandemi sürecine de aykırı. Bu teklif geçtikten sonra yapacağım ilk iş mensubu olduğum İstanbul Barosu’ndan istifa ederek kurulacak ilk baroya üye olmak.”

Polis engelleyince, bankları avukatlara CHP’liler taşıdı

Çankaya Belediyesi’nin, Meclis kapısında bekleyen baro başkanlarına gönderdiği bankları, polis engellemek isteyince CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile CHP Milletvekili Ali Şeker taşıdı.
Meclis kapısında saatlerdir bekleyen baro başkanlarının oturmaları için getirilen bankları polis alana almak istemedi. CHP’li milletvekillerinin itirazına karşılık polis bankların getirildiği aracı durdurdu. Polisin tutumuna tepki gösteren CHP’li vekiller araçtan bankları taşıyarak baro başkanlarının yanına getirdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Baro başkanları Ak Parti tarafından savunmayı susturmaya yönelik hazırlanan yasa teklifi komisyonda görüşülürken meclise alınmıyor. Baro Başkanlarına Çankaya Belediyemiz tarafından gönderilen banklar polis tarafından engellenince bankları polis barikatından alıp başkanlara ulaştırdık” dedi.

‘Çoklu baro’ya karşı ‘savunma zinciri’

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), üyesi avukatlar, “çoklu baro” sistemine karşı Ankara Adliyesi’nde “savunma zinciri” oluşturdu. Ankara Adliyesi’nin beşinci katında bulunan Ankara Barosu odası önünde bir araya gelen avukatlar ellerindeki uzun kurdeleyi tutarak uzun bir insan zinciri oluşturdu. Beşinci kattan başlayan savunma zinciri Adliye’nin birinci katına kadar uzadı.
Baro odası önünde yapılan açıklamada konuşan avukatlardan Denizcan Aydın, “Bu yasanın yurttaşları mahkeme salonlarında savunmasız, avukatları karakollarda, adliyelerde ve her alanda örgütsüz bırakmaktır. Biz bu tasarıya karşıyız. Çoklu sistem avukatları, savunmayı tasfiye etmeye yönelik bir girişimdir” dedi.

Büyük savunma mitingi öncesi Ankara’da yürüyüş yasağı

Ankara Valiliği, kentte koronavirüs salgınının yayılma hızının engellenmesi amacıyla toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin 15 gün süreyle kısıtlandığını duyurdu. Karar, baroların bugün gerçekleştireceği Büyük Savunma Mitingi öncesi geldi.
Valilik açıklamasında insanların toplu olarak bir araya gelmesinin hastalığın yayılma hızını daha da artırabileceği kaydedilerek şu ifadeler kullanıldı: “Ankara’da vaka sayılarında maalesef artış yaşanmaktadır. İlimizde 15 gün süreyle insanların toplu olarak bir araya gelmelerine neden olabilecek her türlü toplantı, gösteri yürüyüşü benzeri faaliyetlerin düzenlenmesinin kısıtlanmasına karar verildi.”

Baro başkanlarından yasağa tepki

Ankara ve İstanbul Baro başkanları, Ankara Valiliği’nin yasak kararına tepki gösterdi. Kararı değerlendiren Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, mitinge ilişkin Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’ndan görüş aldıklarını vurgulayarak, “Gerekçe olarak pandeminin ortaya konmasını kabul etmekte zorlanıyorum. Açıkçası, yarın Ankara’da yapılacak olan son derece barışçıl, içerisinde gayrı yasal hiçbir unsur taşımayan, hak arama hürriyetimizden ibaret olan eylemimizin engellenmesine dönük bir bahane olduğunu düşünmekteyim” dedi.

Vazgeçmeyeceğiz

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu da yaptığı bir paylaşımla valiliğin kararına tepki gösterdi. Durakoğlu şu sözleri sarfetti:
“Anlattık dinlemediniz. Başkentimize geldik, yürütmediniz. Adalet Komisyonuna almadınız, görüşmediniz. Basın yayınladı, ekranlarını kararttınız. Sosyal medyada göründük, kapatmaya kalktınız. Miting çağrısı yaptık, yasak koydunuz. Haberiniz olsun, vazgeçmeyeceğiz.

AK Parti’den diğer meslek örgütlerine de müdahale mesajı

AKP Genel Sekreteri Fatih Şahin, baroların seçim sistemini değiştirmeye yönelik verdikleri ve büyük tepki çeken çoklu baro teklifine ilişkin açıklama yaptı. Söz konusu teklifi hayata geçirmeye kararlı olduklarını söyleyen Şahin, başka meslek kuruluşlarına ilişkin de “müdahale” mesajı verdi.
BAROLAR İLK ADIM
Şahin, şu sözleri kaydetti:
“Baroların TBB’de daha eşitlikçi bir anlayışla temsilini öngören, büyükşehir barolarının Anadolu baroları üzerindeki tahakkümüne son verecek olan teklifimiz avukatlık mesleğinin onur ve saygınlığını daha da yukarılara çıkarmayı hedeflemekte. Statükonun yılmaz bekçileri CHP-HDP-İYİ Parti ittifakının her türlü engelleme çabalarına rağmen Ak Parti grubu olarak meslek örgütleri alanında devrim niteliğindeki bir dizi reformun bu ilk adımını hayata geçirmeye kararlıyız.”