Başsavcının rüşvet dilekçesiyle ilgili TBB’den açıklama: Her türlü şüphenin aydınlatılması gerekir

Başsavcının rüşvet dilekçesiyle ilgili TBB’den açıklama: Her türlü şüphenin aydınlatılması gerekir
Başsavcı İsmail Uçar'ın, HSK'ye yazdığı 'İstanbul Anadolu Adliyesi'ndeki rüşvet çarkı' dilekçesiyle ilgili açıklama yapan Türkiye Barolar Birliği (TBB), her türlü şüphenin aydınlatılması çağrısı yaptı.İstanbul...

Başsavcı İsmail Uçar'ın, HSK'ye yazdığı 'İstanbul Anadolu Adliyesi'ndeki rüşvet çarkı' dilekçesiyle ilgili açıklama yapan Türkiye Barolar Birliği (TBB), her türlü şüphenin aydınlatılması çağrısı yaptı.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar'ın, İstanbul Anadolu Adliyesi'nde bazı hakimlerin rüşvet aldığı; iş takibi, aracılık ve usulsüzlük yaptığına ilişkin Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) yazdığı dilekçeyle ilgili bir açıklama da Türkiye Barolar Birliği'nden geldi. Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada şunlar belirtildi:

"İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı ile Hâkimler ve Savcılar Kurulu arasındaki resmî yazışmaların bir kısmı kamuoyuna yansımış ve gündem hâline gelmiş; ardından bu konuya ilişkin yayın ve erişim yasağı getirilmiştir. Resmî yazışmalarda dile getirilenler soyut ve gerekçesiz söylemler değil, bir Cumhuriyet Başsavcısı tarafından ortaya konan iddialardır.

Yargının işleyişinde etik ilkelerin gözetildiğinin görülmesi, yurttaşların yargıya güvenini artırarak hukukun üstünlüğünü pekiştirecektir. Çünkü adaletin yalnızca tecelli etmesi yetmez; tecelli ettiğinin görülmesi de gerekir. Bunu sağlamanın yolu, şeffaf ve hesap verebilir bir sistemin inşa edilmesinden geçer. Münferit vakalarda, yargı mensupları hakkında en küçük bir şüphe dahi, bütün bir adalet ve yargı sisteminin sorgulanmasına sebep olacaktır. Zira yargı mensuplarının yüklendikleri ağır sorumluluk, tek bir şüphenin dahi varlığını kaldırmaz."

"Hakimlerin tarafsızlığına şüphe düşürecek nitelikte"

Açıklamada ayrıca şunlara dikkat çekildi:

"İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı tarafından ortaya konan vakalar, hâkimlerin tarafsızlığına şüphe düşürecek niteliktedir. Gelinen aşama itibariyle, yargının tarafsızlık ve bağımsızlık niteliğini koruma görevi, başta Hâkimler ve Savcılar Kurulu olmak üzere idari ve adli makamlara düşmektedir. Beklentimiz, ilgili kişilerin lekelenmeme haklarına da riayet edilmek suretiyle, adalet ve yargı sistemimizin bu tür iddialar karşısında ivedilikle harekete geçeceğinin açık bir şekilde gösterilerek, kamuoyunda yargının zarar görmesinin engellenmesidir. Türkiye Barolar Birliği ve Barolar, yargının tarafsızlığının ve bağımsızlığının korunması için kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecek, sürecin sonuna kadar takipçisi olacaktır."