BBC: İngiliz SAS askerleri gözaltındaki bazı Afganları öldürdü

BBC: İngiliz SAS askerleri gözaltındaki bazı Afganları öldürdü
BBC’nin yaptığı bir araştırma, Afganistan’da bulunan İngiliz Özel Hava Servisi (SAS) askerlerinin defalarca kez tutukluları ve silahsız kişileri şüpheli koşullarda öldürdüğünü tespit etti.BBC’nin elde ettiği askeri...

BBC’nin yaptığı bir araştırma, Afganistan’da bulunan İngiliz Özel Hava Servisi (SAS) askerlerinin defalarca kez tutukluları ve silahsız kişileri şüpheli koşullarda öldürdüğünü tespit etti.

BBC’nin elde ettiği askeri belgeler, SAS birliklerinden bir tanesinin 2010-2011 yılları arasında 6 aylık süre içinde 54 kişiyi yasa dışı şekilde öldürmüş olabildiğine işaret ediyor.

BBC Panorama ekibinin yürüttüğü araştırmaya göre İngiltere’nin eski özel kuvvetler başkanı Sir Mark Carleton-Smith bu dönemde yasa dışı cinayet iddiaları konusunda bilgilendirildi, ancak Kraliyet Askeri Polisi tarafından SAS birliğine ilişkin cinayet soruşturması başlatıldığında bile delil olarak kullanılabilecek bazı bilgileri yetkililerle paylaşmadı.

Özel Kuvvetler Başkanlığı’nın ardından ordu başkanlığı görevine gelen ve geçen ay görevden ayrılan General Carleton-Smith, BBC’nin bu konudaki sorularını yanıtlamayı reddetti.

İngiltere Savunma Bakanlığı ise İngiliz askerlerin Afganistan’da «cesurca ve son derece profesyonel bir şekilde görev yaptığı» açıklamasını yaptı.

Bakanlık söz konusu iddialar hakkında yorum yapamayacağını fakat bunun iddiaların doğruluğunu kabul ettiğine dair bir gösterge olmadığını söyledi.

Araştırma kapsamında yüzlerce sayfalık SAS belgesi analiz eden BBC Panorama ekibi, bu belgelerin bir kısmının 2010 ve 2011 yıllarında Afganistan’ın Helmend bölgesinde bir SAS filosu tarafından yürütülen ‘öldür ya da yakala’ operasyonuna ait olduğunu bildirdi.

Söz konusu operasyon sırasında görev yapan ve BBC’ye konuşan bazı kişiler, SAS askerlerinin gece saatlerinde düzenlenen baskınlar sırasında silahsız insanları öldürdüğünü ve ardından olay yerine delil olarak kayıt dışı silahlar bıraktığını paylaştı. Bu kişiler, BBC’nin araştırdığı birlikte görevli olan SAS askerlerinin insan öldürmek için hem kendi aralarında hem de diğer birliklerle yarıştığını da ekledi.


ÜST DÜZEY YETKİLİLER DURUMDAN HABERDARDI
BBC’nin araştırmasına göre SAS birliğinin kendi içinde paylaşılan e-postalarda üst düzey yetkililerin bu durumdan haberdar olduğu ancak yasal yükümlülükleri olmasına rağmen durumu polise bildirmediği ortaya çıktı. E-postalarda yetkililerin “en son katliam” ve “gerçekten inanılır gibi değil” gibi ifadeler kullandığı tespit edildi.

MÜFETTİŞİN GİTMEDİĞİ YERE BBC GİTTİ
Konuyla ilgili endişeler artınca SAS birliğini incelemek üzere özel bir soruşturma başlatıldı. Ancak bölgeyi ziyaret eden ve ekiple görüşmeler yapan soruşturma görevlisinin gece baskınlarının düzenlendiği noktalara gitmediği ve olaya tanıklık ettiğini iddia eden kişilerle görüşmediği ortaya çıktı.

BBC, SAS birliği tarafından 2010 ve 2011 yıllarında baskına uğramış evleri ziyaret etti. Bunlardan bir tanesi Helmand eyaletindeki Nad Ali adlı köydeydi. Bu evde 7 Şubat 2011’de sabah erken saatlerde aralarında ergenlik çağındaki bir çocuk da dahil 9 Afgan erkek öldürülmüştü.

Olay sonrasında evde yalnızca üç adet AK-47 silahı bulundu. Silah sayısının evde bulunan kişi sayısından az olduğu dikkat çekti. Evin içinde, yere yakın çok sayıda mermi deliği tespit edildi. Balistik silah uzmanları bunun tepeden aşağıya ateş açıldığı ve aslında bir çatışma yaşanmadığına işaret ettiğini belirtti.