Beyrut limanında şiddetli patlama: En az 70 ölü, 3 bin 250 yaralı var

Beyrut limanında şiddetli patlama: En az 70 ölü, 3 bin 250 yaralı var
Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki limanda, çok büyük bir patlama meydana geldi. Eski başbakan Saad el-Hariri’nin evinin yakınlarında meydana gelen patlama sonucu ilk belirlemelere göre en az 63 kişi öldü, 2 bin 750 kişi yaralandı....

Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki limanda, çok büyük bir patlama meydana geldi. Eski başbakan Saad el-Hariri’nin evinin yakınlarında meydana gelen patlama sonucu ilk belirlemelere göre en az 63 kişi öldü, 2 bin 750 kişi yaralandı. Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi Hakan çakıl, yaralılar arasında 2 Türk vatandaşının bulunduğunu açıkladı.


Lübnan resmi haber ajansı NNA’nın haberine göre, limandaki patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda çıkan yangın, patlamaya yol açtı. Olay anının görüntülerinde, patlamayla birlikte büyük beyaz bir bulut oluşurken, geniş bir bölgenin harabeye dönüştüğü, birkaç yerde yangınlar çıktığı görüldü. Lübnan Emniyet Genel Müdürü, olayın, daha önce el konulan patlayıcıların tutulduğu bir depoda meydana geldiğini açıkladı. Patlayıcıların büyük bölümünü 2.5 tondan fazla nitratın oluşturduğu ileri sürüldü.


İtfaiye ekipleri, yangına müdahale etmek için olay yerine kısa sürede ulaştı. Eski Başbakan Hariri’nin liman yakınındaki evinde ve çevre binalarda büyük hasar oluşurken, 3 katlı bir binanın yıkıldığı, enkaz altında insanların olduğu belirtildi.


Lübnan güvenlik ve sağlık kaynaklarından alınan bilgilere göre şimdiye kadar 63 kişinin cansız bedeni hastanelere ulaştı. Ölü sayısının daha da yüksek olduğu tahmin ediliyor. Patlama nedeniyle hükümet binası ve Muhammed el-Emin Camisi’nde büyük hasar oluştu.


Gazeteci Hediye Levent sosyal medya hesabından “Beyrut’taki patlamada yaralanan çok sayıda insanın hastanelere nakledildiği belirtiliyor. Patlamanın olduğu yer çok sayıda kafenin olduğu, şehir içindeki ana yollardan birinin yer aldığı, insanları akşamları yürüyüşe çıktığı bir bölge” bilgilerini paylaştı.


Beyrut Valisi Mervan Abbud’un Hiroşima ve Nagazaki’ye benzettiği patlama için Lübnan Hizbullah’ı da bir açıklama yaparak, İsrail’in kendilerine ait silah depolarını vurduğu iddialarını yalanladı.