Bİ BIDEN EKSiKTi

Bİ BIDEN EKSiKTi
ABD başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın rakibi Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden’ın Erdoğan’a ilişkin çarpıcı açıklamalarının olduğu mülakatı tam 8 ay sonra ortaya çıktı, tartışma yarattı.Biden gazetecilerle...

ABD başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın rakibi Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden’ın Erdoğan’a ilişkin çarpıcı açıklamalarının olduğu mülakatı tam 8 ay sonra ortaya çıktı, tartışma yarattı.
Biden gazetecilerle yaptığı toplantıda Türkiye’ye ve Erdoğan’a ilişkin bir soruya ‘’Daha önce yaptığım gibi, Erdoğan’ı hala yenebilecek Türk liderliği unsurlarından daha fazla verim alıp desteklemeliyiz. Erdoğan’ın partisi İstanbul’dan dışarı atıldı. Darbe ile değil: Darbeyle değil de seçimle’’ dedi.
’’Kürt halkını desteklemiş olduğumuzu açıkça belirtmeliyiz’’
‘Erdoğan’a çok farklı bir şekilde yaklaşmamız gerektiğini düşünüyorum’ diyen Joe Biden, ‘’Muhalefeti desteklediğimizi; parlamento kurulumunda yer almak isteyen Kürt halkını desteklemiş olduğumuzu açıkça belirtmeliyiz. Neyin yanlış olduğunu yüksek sesle söylemeliyiz. Bunun bir bedeli olmalı. Peki biz ne yapıyoruz? Burada oturup yol veriyoruz. Yapacağım son şey ona(Erdoğan’a) Kürtler konusunda boyun eğmek olurdu. Kesinlikle son şey’’ ifadelerini kullandı.
Biden son dönemde Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkileri de eleştiriyor, Ankara’nın Doğu Akdeniz politikasından rahatsız. Biden, ‘’Bana göre bölgedeki müttefiklerimizle bir araya gelip onun bölgedeki faaliyetlerini nasıl tecrit edeceğimizle ilgilenmek bizim için baya bir iş olacak. Özellikle de Doğu Akdeniz’deki petrol faaliyetlerinin görüşülmesi. Ve birçok farklı şey. Ama cevabım evet endişeliyim.’’
Biden’ın mülakatı önce sosyal medyaya düştü sonra mülakat üzerine yüzbinlerce mesaj atıldı. Akşam saatlerinde mülakatın sekiz ay önce 16 Ocak’ta New York Times Yayın Kurulu’nda yapıldığı üstelik daha önce de yayınlandığı ortaya çıktı.

İletişim Başkanı Altun, Biden’ın açıklamalarına tepki gösterdi!

8 ay önce yapılan ve bugün ortaya çıkan mülakatın sosyal medyada yayılması üzerine bütün kesimlerden ama özellikle Ak Parti çevrelerinden tepki vardı. Üstelik Biden kadar iktidarın ‘dış güçler’ söylemini eleştiren muhalefet de hedef tahtasındaydı. Bu yönde açıklama yapan isimlerden birisi de İletişim Başkanı Fahrettin Altun’du. Altun, ‘’Ülkemizdeki muhalif siyasetin, kendisini küçük düşürücü ve milletimizin aklında soru işaretleri oluşturan bu ifadelere herhangi bir tepki göstermemiş olması üzücüdür ancak bizler için şaşırtıcı değildir’’ dedi. Altun, mülakatın Türkiye üzerinde oynanan oyunların ve müdahaleci yaklaşımların adeta bir yansıması olduğunu söyledi, “Bu ifadeler demokrasiyle ve Türkiye-ABD ikili ilişkilerinin doğasıyla örtüşmemektedir” dedi.

“Biden AKP’nin değirmenine su taşıyor”

ABD başkan adayı Joe Biden’ın Türkiye ve Erdoğan ile ilgili sözlerine muhalefetten de tepki geldi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Bizim demokrasi ve özgürlük mücadelemiz, hiçbir emperyalist himmete muhtaç değildir. ‘Bağımsızlık bizlerin karakteridir.’ Biz siyaseti okyanusun ötesinin çıkarları için değil, milletimizin çıkarları için yaparız. Joe Biden Erdoğan’ın değirmenine su taşımaktan vazgeçsin.” dedi.