Biden imzaladı: Batı Şeria'da Filistinlilere şiddet uygulayan Yahudi yerleşimcilere yaptırım

Biden imzaladı: Batı Şeria'da Filistinlilere şiddet uygulayan Yahudi yerleşimcilere yaptırım
ABD Başkanı Joe Biden, Batı Şeria'da Filistinlilere karşı şiddet uygulayan Yahudi yerleşimcilere yaptırım öngören bir başkanlık kararnamesini imzaladı. Listede ilk etapta 4 yerleşimcinin adı yer aldı.ABD Başkanı Joe Biden,...
ABD Başkanı Joe Biden, Batı Şeria'da Filistinlilere karşı şiddet uygulayan Yahudi yerleşimcilere yaptırım öngören bir başkanlık kararnamesini imzaladı. Listede ilk etapta 4 yerleşimcinin adı yer aldı.

ABD Başkanı Joe Biden, Batı Şeria'da şiddet olaylarına karışan İsrailli yerleşimcilere yaptırım öngören başkanlık kararnamesini imzaladı.

Biden yaptığı yazılı açıklamada, İsrailli yerleşimci şiddettinin dayanılmaz seviyeye ulaştığını not etti. Kararda, Filistinlilere yönelik zorla yerinden etme ve mala zarar verme gibi eylemlerin hem İsrail hem de tüm Ortadoğu'da güvenlik ve barışı tehlikeye attığı vurgulandı.

Yaptırım listesine ilk etapta 4 İsrailli alındı. Yaptırım hükümleri gereği bu kişilerin varsa Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm mal varlıkları donduruldu. Ayrıca Amerikan vatandaşlarının bu kişilerle ekonomik ilişkide bulunması da yasaklandı.

Konuyla ilgili arka plan toplantısı düzenleyen bir Beyaz Saray yetkilisi ise söz konusu kararname kapsamında isimleri belirtilmeyen 4 kişinin şimdiden yaptırım listesine dahil edildiğini bildirdi.

7 Ekim'deki Hamas baskınından sonra İsrail hükümeti, yerleşimcilere silah dağıtmıştı. Ekim ayından beri Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik saldırılarda ciddi artış yaşandı.

Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 381 Filistinli hayatını kaybetti.