Biden ve Şi ilk kez Ukrayna’yı konuştu

Biden ve Şi ilk kez Ukrayna’yı konuştu
ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkani Şi Cinping, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından sonra konuyla ilgili ilk kez dün görüştü. Şi, savaşların kimsenin çıkarına olmadığını vurgularken Biden da Pekin’in Rusya’ya...

ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkani Şi Cinping, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından sonra konuyla ilgili ilk kez dün görüştü. Şi, savaşların kimsenin çıkarına olmadığını vurgularken Biden da Pekin’in Rusya’ya maddi destek sağlamamasını istedi.

DW Türkçe’nin haberine göre, iki liderin video konferans yoluyla yaptıkları görüşmeye ilişkin ilk açıklama Çin’den geldi. Beyaz Saray ise görüşmeden saatler sonra bir açıklama yaptı.

Beyaz Saray açıklamasında Biden'ın, "Başkan, krize diplomatik çözüm bulunmasına verdiği desteğin altını çizmiştir. İki lider ayrıca, ülkelerimiz arasındaki rekabeti yönetebilmek adına iletişim kanallarını açık tutmanın önemi üzerinde mutabık kalmıştır" ifadesine yer verildi.

Reuters haber ajansına konuşan ve ismi verilmeyen üst düzey bir ABD'li yetkili ise görüşmenin "direkt, esaslara dayalı ve detaylı" olduğunu belirterek, "Çin'in önümüzdeki gün ve haftalarda ne kararlar alacağını göreceğiz" dedi.

Şİ'DEN "DÜNYA BARIŞI İÇİN ÇALIŞALIM" VURGUSU

Çin Şinhua haber ajansının haberine göre Şi, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve dünyanın en büyük iki ekonomisi olarak bizler sadece Çin-ABD ilişkilerinin doğru yolda ilerlemesine eşlik etmekle kalmayıp aynı zamanda uluslararası sorumluluklarda üzerimize düşen payı  yüklenmek ve dünya barışı ile huzuru için çalışmak zorundayız” ifadelerini kullandı.