Biden’dan Putin’e Ukrayna resti

Biden’dan Putin’e Ukrayna resti
Biden ve Putin’in yapacakları kritik telefon görüşmesi öncesinde Washington-Moskova hattında tansiyon yüksek.ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Ukrayna sınırına asker konuşlandırması...

Biden ve Putin’in yapacakları kritik telefon görüşmesi öncesinde Washington-Moskova hattında tansiyon yüksek.
ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Ukrayna sınırına asker konuşlandırması sonrası tırmanan gerginlikle ilgili görüştü.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, TSİ 23.35’te başlayan telefon görüşmesinin sona erdiğini duyururken Beyaz Saray, görüşmenin yaklaşık 50 dakika sürdüğünü açıkladı.

Kremlin: Putin, BIden’ı uyardı
Kremlin’den yapılan açıklamada, “Putin, Biden’ı Batı’nın Ukrayna’daki durum için Rusya’ya yaptırım uygulama kararı almasının ilişkilerin kopmasıyla sonuçlanacağı konusunda uyardı” denildi.

Görüşmenin yapıcı geçtiği ifade edilen açıklamada, “Rusya, güvenlik garantileri konusunda yasal anlamda bağlayıcı anlaşmalara ihtiyaç duyuyor. Biden, ABD’nin Ukrayna’ya harp silahları konuşlandırmayacağını belirtti” denildi.
Açıklamada, “Biden, Putin’e nükleer savaşın başlatılmaması gerektiğini, bunun kazananı olmayacağını tekraren söyledi” diye kaydedildi.

Beyaz Saray: diplomasi istedik, işgal olursa devreye gireriz
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise Biden’ın, görüşmede diplomasiye olan desteğini ifade ettiğini ve anlamlı ilerlemelerin yalnızca gerilimin düşürüldüğü bir ortamda mümkün olabileceğini söylediği aktarıldı.
Açıklamada, “Başkan Biden, Putin ile görüşmesinde Rusya’nın Ukrayna’daki gerilimi azaltması konusunda ısrarcı oldu, Rusya’nın (Ukrayna’yı) işgal etmesi durumunda ABD ve müttefiklerinin karşılık vereceğini belirtti” denildi.