Biden’ın, Kiev ziyaretinin perde arkası

Biden’ın, Kiev ziyaretinin perde arkası
ABD Başkanı Joe Biden, Kiev’e yaptığı sürpriz ziyaret tam bir gizlilikle planlandı. Bidem, Air Force One uçağı yerine genellikle yurtiçi ziyaretlerde kullanılan Air Force C-32 uçağını kullandı.Beyaz Saray’da üst düzey...

ABD Başkanı Joe Biden, Kiev’e yaptığı sürpriz ziyaret tam bir gizlilikle planlandı. Bidem, Air Force One uçağı yerine genellikle yurtiçi ziyaretlerde kullanılan Air Force C-32 uçağını kullandı.

Beyaz Saray’da üst düzey yetkililerden oluşan küçük bir grup ve ABD ulusal güvenlik kurumları aslında aylardır olası bir gizli ziyaret için çalışma yürütüyordu. Biden’ın Polonya’ya planlanan ziyareti ve Pazartesi gününün ABD’de Başkanlar Günü tatili olması Kiev durağının eklenmesi için uygun bir fırsatı yarattı. Başkan Biden nihai onayı Cuma günü verdi.

Biden gizli şekilde uçağa bindirildi. Uçak kimliği olarak Air Force One yerine “SAM060 Özel Hava Görevi” kimliği kullanıldı. Almanya’da yakıt ikmali yapan uçak Polonya’nın Rzeszow kentine doğru yaklaşık bir saat süren yolculuk boyunca radarını kapattı.

Başkan Biden normalden daha küçük bir ekiple seyahat etti. Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Genel Sekreter Yardımcısı Jen O’Malley Dillon ve Oval Ofis Operasyonları Direktörü Annie Tomasini, Gizli Servis görevlileri, nükleer kodu taşıyan askeri yetkili, küçük bir sağlık ekibi ve Beyaz Saray’ın resmi fotoğrafçısı uçaktaydı.

Biden Polonya sınırından danışmanları ve Gizli Servis’le birlikte 10 saatlik bir tren yolculuğunun ardından Kiev’e ulaştı. Biden’ın bindiği uçağa yalnızca iki gazeteci alındı. Gazetecilerden elektronik cihazlarını kapatmaları ve yolculuk boyunca Beyaz Saray’a teslim etmeleri istendi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Başkan Biden’ın Ukrayna ziyareti konusunda Moskova’nın iki tarafı doğrudan karşı karşıya getirebilecek bir hatadan kaçınmak amacıyla bilgilendirildiğini söyledi.