Bilim İnsanları araştırdı, Kleopatra nasıl kokuyordu!..

Bilim İnsanları araştırdı, Kleopatra nasıl kokuyordu!..
Geçmişin kokuları DNA’da gizliymiş. Bilim insanları, Antik Mısır ve öncesi kalıntılar içinde çıkan parfüm şişelerindeki kalıntıları bileşenlerine ayırdı ve farklı moleküllerin ağırlıklarını hesapladı. Son olarak...

Geçmişin kokuları DNA’da gizliymiş. Bilim insanları, Antik Mısır ve öncesi kalıntılar içinde çıkan parfüm şişelerindeki kalıntıları bileşenlerine ayırdı ve farklı moleküllerin ağırlıklarını hesapladı. Son olarak elde edilen moleküllerin kütle spektrometrisi hesaplayan bilim insanları antik dönemin favori kokularını yeniden oluşturdu. Çalışma için tütsü ocakları, parfüm şişeleri, pişirme kapları ve gıda saklama kavanozları üzerinde kalan biyomoleküler kalıntılar incelendi. Dönem parfümlerinin muhteviyatına akademisyenler sığla, mür, fıstık ve yerel çiçek ve ağaçlara ait aromalar tespit etti.


Çek Bilimler Akademisi, eski Mısır metinlerinde kaydedilen tariflere ve tapınak duvarlarındaki yazıtlara dayanarak Kleopatra'nın sürmüş olabileceği parfümleri yeniden yaratmak için kolları sıvadı. Kleopatra’nın da kullanmış olduğu düşünülen ve “Mendesian” olarak adlandırılan parfüm yapımı için eski parfümcülerin yağı 10 gün 10 gece ısıttıktan sonra üzerine tarçın, bitki kökleri, değişik şarap ve reçineler gibi hafif aromatik meyveler aromaları ekledikleri ortaya çıktı.

Çalışmanın sonucu olarak Kleopatra’nın yoğun bir şekilde “Tarçın” koktuğu iddia edildi.