Bilim insanları, HIV virüsünü Gen düzenleme teknolojisiyle temizledi

Bilim insanları, HIV virüsünü Gen düzenleme teknolojisiyle temizledi
Hollandalı bilim insanları, AIDS'e neden olan HIV virüsünü gen düzenleme teknolojisiyle laboratuvar ortamında DNA'dan çıkararak önemli bir adım attılar.Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Bulaşıcı Hastalıklar Derneği (ESCMID), Nisan...
Hollandalı bilim insanları, AIDS'e neden olan HIV virüsünü gen düzenleme teknolojisiyle laboratuvar ortamında DNA'dan çıkararak önemli bir adım attılar.

Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Bulaşıcı Hastalıklar Derneği (ESCMID), Nisan ayında yapılacak kongresi öncesinde sunulan bilimsel çalışmayla ilgili bilgi vererek, Amsterdam Üniversitesi'nden bilim insanlarının, yeni bir gen düzenleme tekniğiyle hücrelerden HIV virüsünün izlerini tamamen temizlediğini açıkladı. ESCMID, "Hollanda'daki bir araştırma ekibi, laboratuvar ortamındaki enfekte hücrelerdeki HIV virüsünün tüm izlerini yok etmek için en yeni CRISPR-Cas gen düzenleme teknolojisini kullanarak tedavi umutlarını artırdı" dedi.

Nobel ödüllü CRISPR-Cas gen düzenleme teknolojisinin kullanıldığı bu bilimsel çalışma, HIV tedavisi arayışında önemli bir ilerleme olarak kabul ediliyor. Bu teknoloji, DNA'nın belirli bölgelerinin doğru bir şekilde hedeflenmesini ve değiştirilmesini sağlıyor. Bu yöntem, mucitleri Jennifer Doudna ve Emmanuelle Charpentier'e 2020 Nobel Kimya Ödülü'nü getirmişti.

ESCMID tarafından yapılan açıklamada, "CRISPR-Cas, moleküler bir 'makas' gibi işleyerek DNA'yı belirlenen noktalardan kesme yeteneğine sahiptir. Bu eylem, istenmeyen genlerin silinmesini veya yeni genetik materyalin bir organizmanın hücrelerine eklenmesini kolaylaştırarak ileri tedavilere olanak tanır" ifadelerine yer verildi. Bilim insanları, elde edilen bu başarının HIV'i hemen tedavi edebilecekleri anlamına gelmediğini, ancak tedavi stratejileri üzerinde önemli bir ilerleme sağladığını belirtti.