Bilim insanlarından DSÖ'ye mektup 'Virüs havadan bulaşabilir'

Bilim insanlarından DSÖ'ye mektup 'Virüs havadan bulaşabilir'
Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) açık mektup yazan 32 ülkeden 239 bilim insanı, koronavirüsün havadan da bulaşabileceğini ve örgütün, önerilerini gözden geçirmesi gerektiğini belirtti. DSÖ'den "Yeterli kanıt yok" yanıtı...

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) açık mektup yazan 32 ülkeden 239 bilim insanı, koronavirüsün havadan da bulaşabileceğini ve örgütün, önerilerini gözden geçirmesi gerektiğini belirtti. DSÖ'den "Yeterli kanıt yok" yanıtı geldi.

Yeni tip koronavirüsün sıkı önlemlere rağmen dünya çapında yayılmasını durdurmakta zorluk yaşanırken, yüzlerce bilim insanı havadan bulaşma riski konusunda Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) hitaben bir mektup kaleme aldı. Uzmanlar, şu ana dek virüsün sadece büyük damlacıklarla yayıldığı yönünde uyarıda bulunan DSÖ’nün tavsiyelerini güncelleyerek havadan küçük damlacıklar yoluyla da bulaştığını kabul etmesini, böylelikle hükümetlerin özellikle havalandırmalı kapalı alanlarda daha fazla önlem almasını istedi.

DSÖ’YE GÖRE NASIL BULAŞIYOR?

DSÖ, virüsün çoğunlukla insanların öksürmesi veya hapşırmasıyla yüzeylere yapışan büyük damlacıkların başkaları tarafından ellenip yüze götürülmesi veya 1 metreden yakın mesafede duran kişiler arasında küçük damlacıklar yoluyla bulaştığını belirtiyor. Kurumun hükümetlere yönelik tavsiyeleri de, bu yayılma türünün önlenmesini sağlayacak tedbirlere dayanıyor.

HAVALANDIRMALAR DİKKAT ÇEKİLDİ

Mektupta, son dönemde et fabrikaları, barlar ve restoranlar gibi yerlerde ortaya çıkan yeni vaka patlamalarına dikkat çekildi. Havadan bulaşma riski nedeniyle ofis ve market gibi sık ziyaret edilen yerler başta olmak üzere kapalı mekanlarda havalandırmaların önemi vurgulandı.

DSÖ: YETERLİ KANIT YOK

New York Times’ın mektubu manşetine taşımasının ardından DSÖ uzmanlarından “Havadan bulaş riski konusunda yeterli kanıt yok” tepkisi geldi. DSÖ’nün enfeksiyon önleme ve kontrol uzmanlarından Dr. Benedetta Allegranzi, “Son birkaç aydır havadan bulaşmanın mümkün olabileceğini birkaç defa söyledik ama bu yönde kesinlikle somut veya açık kanıt yok” dedi.