‘Birinci dalgada ikinci zirveye hızla yaklaşıyoruz’

‘Birinci dalgada ikinci zirveye hızla yaklaşıyoruz’
Türk Toraks Derneği koronavirüs vakalarında ciddi artış oluğuna dikkat çekerek, “Pandeminin kontrolünün kaybedildiği kaygısı taşınmakta ve birinci dalganın ikinci zirvesine doğru hızla yaklaşıldığını düşünmektedir”...

Türk Toraks Derneği koronavirüs vakalarında ciddi artış oluğuna dikkat çekerek, “Pandeminin kontrolünün kaybedildiği kaygısı taşınmakta ve birinci dalganın ikinci zirvesine doğru hızla yaklaşıldığını düşünmektedir” diye uyardı. Dernek, Alanya, Batman, Manisa başta olmak üzere çok sayıda göğüs hastalıkları hekiminin istifalarını verdiğini belirterek, “Sağlık çalışanlarında tükenmişlik izlenmektedir” açıklamasını yaptı.
Dernek’ten “Toraks Uyarıyor” başlığıyla yapılan açıklamada, dernek üyelerinden vakaların arttığına yönelik bilgiler geldiği ve hastanede yatan, yoğun bakım tedavisi gereken hastaların sayısında ciddi yükselişler olduğu belirtildi.
YANLIŞLAR SAPTANDI
Açıklamada, 1 Haziran itibariyle atılan ‘normalleşme adımları’ ile tespit edilen ‘yanlışlar’ şöyle sıralandı:
“Hastanelerdeki pandemi servisleri azaltılmış, bazı hastaneler pandemi hastanesi olmaktan çıkarılmıştır. Bilimsel olarak PCR testinin hastaların sadece yüzde 40’ını saptayabildiği bilindiğinden, resmi rakamlara yansıyan hastalık ve ölüm sayılarının var olanın yarısından azı olduğu düşünülmektedir. Bu testin bile uygulanma şartları daraltılmış, hastalığı yayma olasılığı olan bireylere bile belirtisi yoksa test yapılmama kararı alınmıştır. Bu uygulama ile yakınması olmayan, teması nedeniyle enfeksiyon riski yüksek olan kişiler arasından yeni hasta bulma şansı yitirilmiştir”
SAYILAR TABLOYA YANSIMADI
Haziran ve Temmuz aylarında hasta sayılarının arttığı belirtilen açıklamada, “Ancak hasta yatırma kriterleri değiştirilince koronavirüsle ilgili sayıların Sağlık Bakanlığı’nca günlük olarak paylaşıldığı ‘turkuaz panoya’ yansımamıştır” denildi.