BM: 136 sivil hayatını kaybetti

BM: 136 sivil hayatını kaybetti
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının 6. günü geride kalırken savaşın acı bilançosunu açıkladı. BM’nin açıklamasına göre, 13’ü çocuk, en az 136 sivil...

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının 6. günü geride kalırken savaşın acı bilançosunu açıkladı. BM’nin açıklamasına göre, 13’ü çocuk, en az 136 sivil hayatını kaybetti, 400 kişi de yaralandı.

OHCHR sözcüsü Liz Throssell, can kaybı ve yaralanmaların Donetsk ve Luhansk bölgelerinde yoğun şekilde görüldüğünü söyledi. Ölümlerin çoğunun, ağır topçu ve çok namlulu roketatar sistemlerinden yapılan bombardımanlar ve hava saldırıları dahil olmak üzere geniş bir etki alanına sahip patlayıcı silahların kullanılmasından kaynaklandığını vurgulayan Throssell, ölen sivillerin sayısının tespit ettiklerinin çok üzerinde olabileceğine dikkati çekti.

YENİ MÜLTECİ KRİZİ
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Shabia Mantoo, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen haftalık basın toplantısında, “Son 6 günde yaklaşık 660 bin mülteci Ukrayna’dan komşu ülkelere kaçtı” dedi.

“Bu hızla, durum bu yüzyılda Avrupa’nın en büyük mülteci krizi olacak gibi görünüyor” diyen Mantoo, BMMYK’nin mümkün olduğunca hızlı ve kaynaklarını etkili şekilde mülteciler için seferber ettiğini vurguladı.

BM’ye bağlı Uluslararası Göç Örgütünün Sözcüsü Safa Msehli, tahminlerine göre Ukrayna’da çok sayıda denizaşırı öğrenci ve işçi göçmeni de dahil olmak üzere çeşitli milletlerden 470 binden fazla üçüncü ülke vatandaşı olduğunu ve bunların çoğunun Ukrayna’da mahsur kaldığını kaydetti.