BM: 2023'te sıcaklık rekoru kırıldı, iklim değişikliği endişe verici boyutlara ulaştı

BM: 2023'te sıcaklık rekoru kırıldı, iklim değişikliği endişe verici boyutlara ulaştı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, iklim değişikliği konusunda gerek sıcaklıklardaki artış gerekse etkilerinde tüm alarm zillerinin çaldığını dile getirdi.Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio...
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, iklim değişikliği konusunda gerek sıcaklıklardaki artış gerekse etkilerinde tüm alarm zillerinin çaldığını dile getirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM'ye bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) 2023 İklim Raporu'nu değerlendirerek, bulguların geçen yıl Ocak ile Aralık ayları arasındaki dönemin dünya üzerinde en sıcak dönem olduğunu ortaya koyduğunu aktardı. Rapor, sanayi öncesi döneme kıyasla 2023 yılında ısı artışının küresel çapta 0,12'lik artı ya da eksi yanılma payı ile 1,45 arttığını tespit ettiğini belirtti. Paris İklim Anlaşması'nın hedefi olan 1,5 derecelik sıcaklık artışı limitinin aşıldığına dikkat çekildi.

Sadece 2023 yılının en sıcak sene olmadığını belirten rapor, aynı zamanda son on yıllık dönemin de en sıcak on yıllık dönem olduğunu vurguladı. Özellikle okyanuslardaki aşırı sıcak hava dalgalarının ekosisteme ve besin sistemine zarar verdiği, buzullardaki erimenin tarihsel boyutlara ulaştığı ve deniz buzunun kaybının endişe verici boyutlarda olduğu ifade edildi.

WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, iklim değişikliğinden kaynaklanan tehlikelerin özellikle gıda güvenliği ve biyolojik çeşitliliğin kaybı ile bağlantılı olduğunu vurguladı. İklim krizinin insanlık için mücadele edilmesi gereken en önemli sorunlardan biri olduğunu belirten Saulo, 2023 yılında iklim değişikliğinin birçok insanı göçe zorladığını da ifade etti.

Guterres ve Saulo'nun açıklamaları, iklim değişikliğinin ciddiyeti konusunda küresel bir uyarı niteliği taşıyor. Bu rapor, uluslararası toplumun iklim krizine acil ve etkili bir şekilde müdahale etme gerekliliğini bir kez daha vurguluyor.