BM heyeti Zaporijya’yı inceleyecek

BM heyeti Zaporijya’yı inceleyecek
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Direktörü Rafael Mariano Grossi, BM nükleer uzmanlarından oluşan bir misyonun, halen Rus birliklerin işgali altındaki Zaporijya Nükleer Santrali’nde inceleme yapmak üzere yola çıktığını...

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Direktörü Rafael Mariano Grossi, BM nükleer uzmanlarından oluşan bir misyonun, halen Rus birliklerin işgali altındaki Zaporijya Nükleer Santrali’nde inceleme yapmak üzere yola çıktığını söyledi. 

Twitter hesabından açıklama yapan Grossi, “O gün geldi, UAEA’nın ‘Zaporijya Destek ve Yardım Misyonu’ yola çıktı. Ukrayna’nın ve Avrupa’nın en büyük nükleer tesisinin emniyet ve güvenliğini korumalıyız. Hafta sonu Zaporijya Nükleer Santrali’nde olacak olan bu misyona liderlik etmekten gurur duyuyorum.” ifadelerini kullandı. 

BM yetkilisi iletisinde, net tarih ve detay vermedi ancak diğer 13 uzmanla birlikte çekilen bir fotoğraf paylaştı.
Grossi, altıncı ayını geride bırakan savaşın başından itibaren Rus güçlerinin kontrolüne geçen ancak Ukraynalı personel tarafından işletilen Zaporijya’ya
erişim talebinde bulunuyordu.

RUSYA: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın Avrupa’nın en büyük nükleer santraline yapacağı ziyareti memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. 
Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’nın bu misyonu uzun süredir beklediğini ve bunun gerekli olduğunu düşündüklerini bildirdi.

Peskov, “Rusya’nın kontrolü altındaki bölgelerde, Ukrayna tarafının aralıksız bombardımanı nedeniyle sürekli olarak devam eden riskler göz önünde bulundurularak (UAEA misyonuna) gerekli düzeyde güvenlik sağlanacaktır. Bölgeye varışın Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin kontrolü altındaki bölgelerden gerçekleştirileceğini biliyorsunuz. Anladığımız kadarıyla orada güvenlik Ukraynalılar tarafından sağlanacak” dedi.