BM’den İngiltere’ye mülteci uyarısı

BM’den İngiltere’ye mülteci uyarısı
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), İngiltere hükümetinin Manş Denizi’nden ülkeye gelen göçmen botlarını durdurmak için sunduğu yasa tasarısının “çok endişe verici” olduğunu, kuvvetli gerekçeleri...

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), İngiltere hükümetinin Manş Denizi’nden ülkeye gelen göçmen botlarını durdurmak için sunduğu yasa tasarısının “çok endişe verici” olduğunu, kuvvetli gerekçeleri olan insanların bile iltica başvurusunda bulunmasını engelleyeceğini söyledi.

UNHCR’ın Birleşik Krallık Temsilcisi Vicky Tennant, BBC’ye yaptığı değerlendirmede, önlemlerin uluslararası hukukun ihlali olacağını ve Manş Denizi geçişlerini durdurmak için böyle bir düzenlemeye gerek olmadığını söyledi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise yasayı geçirmek ve hukuki itirazların üstesinden gelmek için «mücadeleye hazır» olduğunu açıkladı. Muhalefetteki İşçi Partisi tasarının “kaosu daha da büyütme” riskini barındırdığını savundu.

İngiltere hükümeti Salı günü Birleşik Krallık›a yasa dışı yollarla ulaşan kişilerin sığınma talebinde bulunmasını fiilen engelleyecek yeni bir yasa tasarısı sundu. Tasarı, ülkeye yasa dışı yollarla geldiği anlaşılan kişilerin, ileride İngiltere’ye geri dönmesi ya da İngiltere vatandaşlığına başvurmasını da engelliyor.

2018’de yasa dışı yollardan ülkeye girenlerin sayısı 300 kişi iken bu sayı 2022’de 45 binin üzerine çıktı. Hükümet yeni göçmen yasa tasarısını, bu trafiği kontrol altına almak için gerekli olduğu gerekçesiyle savunuluyor.

BBC’nin Newsnight programına konuşan BM yetkilisi Tennant, “Çok endişeliyiz. Bu tasarı, Birleşik Krallık’a düzensiz yollarla gelen insanların iltica hakkına erişimini fiilen yok ediyor,” dedi. Bunun Mülteci Sözleşmesi’nin açık bir ihlali olduğunu vurgulayan Tennant, “Unutmayın, iltica için çok geçerli sebepleri olan insanlar bile bu durumda başvuru imkanı bulamayacak,” dedi.