Boğaz’da Rus tankeri trafiği yoğunlaştı

Avrupa Birliği’nin (AB) deniz yoluyla taşınan Rus petrolüne uyguladığı ambargo ile Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole 60 dolar tavan fiyat uygulamasının yürürlüğe girmesi sonrası İstanbul Boğazı’nda Rus petrol tankeri yoğunluğu yaşandığı gözlendi. Kazakistan tankerlerinin de bekleyen tankerler arasında olduğu bildiriliyor.

Financial Times’ın haberine göre, Türk sularından geçmek isteyen 19 petrol gemisi dün Boğaz’da bekletildi. Yoğunluğa, tavan fiyat yaptırımının ortaya çıkardığı sigorta probleminin neden olduğu belirtiliyor.

Türkiye, 1 Aralık 2022 itibariyle, İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçiş yapacak ticari gemilerden genişletilmiş P&I sigortası talep edileceğini duyurmuştu. Türkiye’nin talep ettiği sigorta Londra merkezli P&I sigorta birliği tarafından sağlanıyor. Ancak 5 Aralık’ta AB ve G7 yaptırımlarının yürürlüğe girmesiyle birlikte İngiltere’nin Rus tankerlerine sigorta hizmeti vermeyi kesmesi, Rus petrolü taşıyan gemileri sigorta sorunu ile karşı karşıya bıraktı.

AB ile G7 ülkeleri arasındaki tavan fiyat anlaşmasına  göre, Rus petrolünün AB dışında üçüncü ülkelere belirlenen fiyattan daha yüksek bir seviyede satılması durumunda, G7 ve AB ülkelerindeki şirketler bu petrole nakliye, sigorta ve aracılık gibi çeşitli hizmetler sunamayacak.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top