Boğaziçi rektörü: Neden bir tane dahi başörtülü akademisyen yok?

Boğaziçi rektörü: Neden bir tane dahi başörtülü akademisyen yok?
Boğaziçi Üniversitesi’nde Ocak 2021’de Prof. Dr. Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından rektör olarak atanmasıyla başlayan ve Ağustos 2021’de Prof. Dr. Naci İnci’nin göreve gelmesi ardından da devam eden...

Boğaziçi Üniversitesi’nde Ocak 2021’de Prof. Dr. Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından rektör olarak atanmasıyla başlayan ve Ağustos 2021’de Prof. Dr. Naci İnci’nin göreve gelmesi ardından da devam eden protestolar gündemdeki yerini koruyor.

Independent Türkçe’ye konuşan İnci, 490. kez rektörlüğe sırtını dönen akademisyenler için “Dikkat edin eylemlere katılanların neredeyse tamamı eskiden idari pozisyonlarda olan arkadaşlar. Üniversiteyi sahiplenmiyorlar; kendilerini üniversitenin sahibi zannediyorlar. İktidarlarını kaybettikleri için de hayal kırıklığı yaşıyorlar” ifadelerini kullandı.

Öğretim üyesi ve görevlilerinin rektörün seçimle belirlenmesi yönündeki soruyu yanıtlayan İnci, “Demokratik ülkelerde önemli kamu kurumlarının başında ya halkın seçilmiş temsilcileri ya da onların atadığı bürokratlar bulunur. Başhekimleri doktorlar, okul müdürlerini öğretmenler, emniyet müdürlerini polisler seçmez.

Seçimler biraz malumun ilanı gibiydi. Yeni akademisyenlerin belirlenmesi noktasında da hep bu grubun baskınlığı var.

Mesela ben sormak isterim. Üniversitemizdeki 200’den fazla kadın öğretim üyesi arasında neden bir tane dahi başörtülü akademisyen yok?” ifadelerini kullandı.