Boğaziçi'de tanıklar tel tel döküldü

Boğaziçi'de tanıklar tel tel döküldü
Boğaziçi Üniversitesi’nde sergilenen bir resim gerekçe gösterilerek açılan davanın ikinci duruşması dün yapıldı. Kampüste çalışan güvenlik görevlilerinden ikisi tanık olarak dinlendi. Sanık müdafilerinin adil yargılama...

Boğaziçi Üniversitesi’nde sergilenen bir resim gerekçe gösterilerek açılan davanın ikinci duruşması dün yapıldı. Kampüste çalışan güvenlik görevlilerinden ikisi tanık olarak dinlendi. Sanık müdafilerinin adil yargılama yapılmadığı gerekçesiyle yaptıkları reddi hakim talebi reddedildi.
Boğaziçi Üniversitesi’nin atanmış rektörü Melih Bulu’ya yönelik protestolar kapsamında Güney Kampüs’te düzenlenen bir sergide yer alan bir resimde Kabe görseli ve LGBTİ+ bayraklarının bir arada kullanılması ve bu görselin «yere serilmesi» gerekçesiyle yedi öğrenci hakkında açılan davanın ikinci duruşması Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde yapıldı.
İlk tanık olan Boğaziçi Üniversitesi Güvenlik Şube Müdür Vekili ve Türk Eğitim-Sen Şube Başkan Yardımcısı A.Ç., ifadesinde resmin asıldığını görmediğini anlattı. Ancak A.Ç., resmi asan kişileri gördüğüne dair tutanağa tanık olarak imza atmıştı.
A.Ç. , “Eseri kimin astığını bilmiyorum, orada değildim” dedi. Avukat Levent Pişkin ise “Görmediğiniz bir olay hakkında tutanak imzalamanın suç olduğunu bilmiyor musunuz?” diye sordu.
Avukatlar, resmi panoya asan güvenlik görevlisinin fotoğrafını mahkemeye sundu. A.Ç. , resmi kendilerinin astığına ilişkin delili reddetti.
USULSÜZ TEŞHİŞ YAPILDI
Hakim, ikinci tanık F. K.’den sanık öğrencileri teşhis etmesini istedi. Avukatlar, bu durumu usulsüz olduğu gerekçesiyle reddetti. Buna rağmen teşhis devam ettirildi. F. K., sanıklardan D.D.’nin ve S.C.U.’nun resmi asan kişiler olduğunu öne sürdü.
F. K. ayrıca, sanıklar H.K ve S.B’nin “Resmi kaldırmıyoruz, sorumluluk bizde. Şikayet eden varsa bize yönlendirebilirsiniz” dediğini belirtti.
Avukatlar, dava dosyasına eklenen teşhis tutanağının usulsüzce eklendiğini belirtti.
Mahkeme başkanı, avukatlar tanıklara soru sorarken sık sık müdahalede bulundu. Hakimin, avukatlara bağırdığı ve parmak salladığı görüldü.
RESİM BENİ
RAHATSIZ ETTİ
Tanık F. K. “İslam dinine uygun olmadığı gerekçesiyle ve eser hakkında gelen şikayet üzerine duruma müdahale ettiğini” söyledi. Avukatların, bunu hangi görev tanımına göre yaptığı sorusuna ise cevap vermedi.
Avukatlar, “Ne hadle, ne cüretle, ne hakla siz İslama aykırı olduğunu düşünüp bunun kaldırılmasını istediniz?” diye sordu. F. K. de “İslamı yaşayan herkes bunu bilir. Beni rahatsız etti, yanlıştı. O yüzden kaldırılmasını istedik” dedi.
F. K., tutanağa eklediği “LGBT imzalı eser” ifadesine ilişkin soruya da yanıt vermedi.
TUTARSIZ İFADELER
Daha önceki ifadesinde eserleri gördüğünde panolara asılı olduklarını söyleyen F. K., dünkü ifadesinde «resmi öğrencilerin astığını ve bunu gördüğünü» söyledi.
Duruşma esnasında avukat Levent Pişkin, savunmaya yüksek sesli bağırmaktan, parmak sallamaktan, tanığı yönlendirmekten ve kanuna aykırı teşhis yapmaktan reddi hakim talebinde bulundu.
Verilen aradan sonra devam eden duruşmada mahkeme heyeti, reddi hakim talebini reddetti. Dava, 17 Kasım’a ertelendi.