Boğulan çocukların fotoğraflarını gösterdi: “Yunanistan, Ege’yi mülteci mezarlığına çevirdi”

Boğulan çocukların fotoğraflarını gösterdi: “Yunanistan, Ege’yi mülteci mezarlığına çevirdi”
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda katılımcılara, Ege’de botları batırılan ve boğularak hayatını kaybeden çocukların fotoğrafını gösterdi ve “Türkiye olarak biz, yeni Aylan bebeklerin...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda katılımcılara, Ege’de botları batırılan ve boğularak hayatını kaybeden çocukların fotoğrafını gösterdi ve “Türkiye olarak biz, yeni Aylan bebeklerin cesetleri kıyılara vurmasın diye çırpınırken, Yunanistan, hukuksuz, pervasız geri itmeleriyle Ege’yi bir mülteci mezarlığına çevirmektedir” dedi. Erdoğan, uluslararası topluma, bir an önce KKTC’yi tanıma çağrısı da yaptı.

Erdoğan, BM’nin 77. Genel Kurulu görüşmelerinde katılımcılara hitap etti. Ukrayna’dan hareket eden tahıl yüklü gemilerin İstanbul Boğazı’ndan geçişine ilişkin bir fotoğrafı gösteren Erdoğan, şunları kaydetti:

EN BÜYÜK BAŞARI
“Sayın Genel Sekreterle birlikte yürüttüğümüz yoğun çabalar neticesinde Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünyaya ulaşmasını temin ettik. Bu gelişmeyi sağlayan İstanbul Mutabakatı’nın ikinci ayı dolarken, sevkiyatın her geçen gün ivme kazanmasını memnuniyetle izliyoruz. Tahıl arzının sürdürülmesinin sağlanmasında kritik öneme sahip bu mutabakat, Birleşmiş Milletlerin son yıllarda imza attığı en büyük başarılardan biridir. Dünyanın dört bir yanında uluslararası camiadan medet umanların BM’ye besledikleri güven bu başarıyla yeniden tazelenmiştir.

Yunanistan’ın Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’de göçmenlere yönelik zulümlerinin giderek arttığına dikkati çekti. Ege’de botları batırılan ve boğularak hayatını kaybeden çocukların fotoğrafını göstererek konuşmasını sürdüren Erdoğan şunları kaydetti:
“Türkiye olarak biz, yeni Aylan bebeklerin cesetleri kıyılara vurmasın diye çırpınırken, Yunanistan, hukuksuz, pervasız geri itmeleriyle Ege’yi bir mülteci mezarlığına çevirmektedir. Geçen hafta 9 aylık Asım bebek ve 4 yaşında Abdülvahap, aileleriyle birlikte Yunan sahil güvenlik güçlerinin botlarını batırması sonucu vefat etmiştir. Avrupa’nın ve Birleşmiş Milletler kurumlarının insanlığa karşı suç teşkil eden bu acımasızlıklara artık bir ‘Dur’ demesinin vakti çoktan gelmiştir.

Türkiye’nin Ege Denizi’nde ve Doğu Akdeniz’deki tüm meselelerin iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde ve uluslararası hukuka uygun olarak çözülmesini istiyoruz. Bölgede ülkemizle asla denk olmayan siyasi ve askeri seviyesine rağmen güç gösterisi peşinde koşanlar, kendilerini komik duruma düşürmektedir. Yunanistan›dan, gerginlik ve tahrik siyasetini bir kenara bırakarak, iş birliği ve dayanışma çağrılarımıza kulak vermesini bekliyoruz.

O BIDEN BEN ERDOĞAN
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler binasında Genel Sekreter Antonio Guterres'le görüşmesi öncesinde Reuters muhabirinin sorularını yanıtladı. “Biden ile ayrı ikili bir görüşme yapmayı diler miydiniz?” sorusuna Erdoğan: “Niye? O Biden, ben Erdoğan” yanıtını verdi.

Erdoğan, New York'ta görüştüğü iki Amerikalı senatörden olası F-16 satışına destek konusunda olumlu geri dönüş aldığını da söyledi.