Bolat: 2024'te dış ticaretin ekonomik büyümeye olumlu etkisi öngörülüyor

Bolat: 2024'te dış ticaretin ekonomik büyümeye olumlu etkisi öngörülüyor
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, 2024'te ihracat artışı ve ithalat düşüşüyle dış ticaretin büyümeye olumlu katkı sağlayacağını açıkladı.Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, 2024'te ihracat artışı ve ithalat düşüşüyle...
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, 2024'te ihracat artışı ve ithalat düşüşüyle dış ticaretin büyümeye olumlu katkı sağlayacağını açıkladı.

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, 2024'te ihracat artışı ve ithalat düşüşüyle dış ticaretin büyümeye olumlu katkı sağlayacağını açıkladı.

X üzerinden açıklama yapan Bolat, şunları söyledi:

"Türkiye ekonomisi 2023 yılının birinci çeyreğinde %4,0, ikinci çeyreğinde %3,9, üçüncü çeyreğinde %6,1 ve son çeyreğinde %4,0 oranında büyümüştür. Böylece Türkiye ekonomisinde son 14 çeyrektir büyüme devam etmiştir. 2023 yılında Orta Vadeli Program tahmininin üzerinde %4,5 oranında büyüme kaydedilmiştir. Bu büyüme performansı ile ülkemiz verisi 37 üyesi olan OECD ülkeleri arasında ikinci sıradadır.

2023 yılında Türkiye ekonomisinde ilk defa 1 trilyon dolar eşiği aşılmış ve Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tarihte ilk kez 1,1 trilyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Böylece ülkemizde kişi başına milli gelir %23 oranında artış ile 13 bin 110 dolara yükselmiştir.

2023 yılında yatırımların büyümeye katkısı artarak devam etmiştir. Ayrıca, yılın ikinci yarısından itibaren mal ve hizmet ihracatındaki artışların etkisi ile büyümenin talep bileşenleri daha dengeli bir yapıya dönmüş, mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı olumlu gerçekleşmiştir. Büyümeye ilişkin veriler; üretim, istihdam, yatırım, ihracat öncelikleri çerçevesinde oluşturduğumuz Hükümet Programının olumlu sonuçlarını göstermektedir.

2024 yılında mal ve hizmet ihracatında sağlanacak artışlar ile mal ve hizmet ithalatında düşüşler neticesinde, dış ticaretin ekonomik büyümeye olumlu katkı vermesi beklenmektedir. Dış ticaretin desteklediği ekonomik büyüme ile bir taraftan üretim artışının ve istihdamın sürdürülmesi sağlanırken, diğer taraftan iç talebin enflasyon üzerindeki etkisi zayıflamaktadır.

Ticaret Bakanlığı olarak ticaret diplomasimizi güçlendirme, ihracatımızı artırma, rekabet gücümüzü yükseltme ve ülkemizi yatırımlar için cazibe merkezi haline getirme amacıyla çalışmalarımıza durmaksızın devam ediyoruz."