Borsa yatırımcılarına kritik uyarı: "Yarın Başlayacak, Hazırlanın"

Borsa yatırımcılarına kritik uyarı: "Yarın Başlayacak, Hazırlanın"
TCMB'nin 500 baz puanlık faiz artışı sonrası, alınan kararın Borsa İstanbul üzerindeki etkileri merak ediliyor.  Ekonomist Atilla Yeşilada, borsa yatırımcısının kısa vadede büyük zarara uğrayacağına dikkat çekerek, "Hazırlığa...
TCMB'nin 500 baz puanlık faiz artışı sonrası, alınan kararın Borsa İstanbul üzerindeki etkileri merak ediliyor.  Ekonomist Atilla Yeşilada, borsa yatırımcısının kısa vadede büyük zarara uğrayacağına dikkat çekerek, "Hazırlığa başlayın" diyerek uyardı.

Borsa İstanbul, Şubat ayında 9 bin 400 puan seviyelerini aşarak tarihi zirvesini yeniledi.  Ekonomist Atilla Yeşilada'dan ise faiz artışı sonrası, alınan kararla ilgili çarpıcı uyarılar geldi.

Yeşilada, faiz artırımının en büyük etkilerinin Borsa İstanbul üzerinde yaşanacağını belirterek, borsa tarafında meydana gelecek düşüşlerin uzun vadeli olacağına dikkat çekti.

Türkiye'deki mevcut enflasyon ve ekonomi şartları dikkate alındığında, Borsa İstanbul'un enflasyon karşısında anlamlı bir getiri sağlamasının mümkün olmadığını açıklayan Yeşilada, alternatif yatırım araçlarının kısa vadeli getirirlerinin daha cazip olacağını hatırlattı.

"Yarından itibaren etkileri görülebilir"

Faiz kararlarının kısa sürede borsaya yönelen yatırımcıyı bıçak gibi keseceğini aktaran Yeşilada, Paraanaliz'de yayınlanan köşesinde şu ifadeleri kullandı:

"Sevgili Reis’ime doktorları hangi ilaçları yazdı bilemem, ama dozu ikiye katlasınlar, çünkü akıl sağlığı üstünde harkulade etkisi oldu. Seçime ramak kala TCMB’nin faiz artırmasına göz yummak, hem Ekonomik İstikrar Programı uğruna siyasi risk almak, hem de seçim sonrası daha fazlasının yapılmasının önündeki siyasi engelleri kaldırmak anlamını taşır.

"Yerel seçimler nedeniyle tartışmalar yaşanıyor"

Üç gün önce Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, zaten seçimden sonra ekonomi politikalarının “nas”lanmayacağını beyan etmiş de, kimse iplememişti:

“Yerel seçimler meselesiyle bazı tartışmalar yaşandığını görüyoruz. Bunların hiçbir zemine sahip olmadığını bir kez daha buradan ifade etmek isterim. Yerel seçimler makro politikaların değişme ihtimali olan seçimler değil. Genel seçimlerle meclis belirlenir, hükümet belirlenir, ulusal düzeyde politikalar belirlenir. Yerel seçimler ise ilimizin, şehrimizin yönetimiyle, yerel hizmetlerle ilgili seçimlerdir. Dolayısıyla bu yerel seçim vesilesiyle makro politikalarımız konusunda yapılan tartışmaların hiçbir zemine sahip olmadığını, spekülatif bir takım söylemlerden ibaret olduğunu ifade etmek isterim.”