Brezilya’da bayram var

Brezilya’da bayram var
Brezilya’da başkanlık seçiminin ikinci turu, solcu lider Luiz Inaciao Lula da Silva’nın (Lula) zaferiyle sonuçlandı. 77 yaşındaki Lula da Silva, aşırı sağcı rakibi Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’yu yenerek üçüncü kez...

Brezilya’da başkanlık seçiminin ikinci turu, solcu lider Luiz Inaciao Lula da Silva’nın (Lula) zaferiyle sonuçlandı. 77 yaşındaki Lula da Silva, aşırı sağcı rakibi Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’yu yenerek üçüncü kez başkan seçildi.

Seçimlerin 2 Ekim’de yapılan ilk turunda oyların, eski metal işçisi ve sendika lideri Lula yüzde 48,43’ünü, Bolsonaro ise yüzde 43,20’sini almıştı. İlk turdan sonraki haftalarda iki aday arasındaki fark kapandı, ikinci turda başa baş bir mücadele yaşandı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Latin Amerika solunun en önemli isimlerinden biri olan Silva, 2003-2011 yılları arasında iki dönem devlet başkanlığı yaptı. Başkanlığı sırasında, Latin Amerika’nın en büyük demokrasisi olan Brezilya’da yoksulluğun azaltılmasına yönelik politikalarıyla öne çıktı.

Silva, yolsuzluk ve para aklama suçlamasıyla Temmuz 2017’de 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ertesi yıl cezası 12 yıla çıkarıldı ve Lula, Nisan 2018’de cezaevine girdi. Kamuoyu yoklamalarında birinci görünmesine rağmen 2018 seçimlerine katılamadı. Bu seçimleri Bolsonaro kazandı.

ZAFER COŞKUSU
Silva’nın seçim zaferi Brezilya’da sokaklarda coşkuyla kutlandı. Seçim sonrası halka hitap eden Silva, dünyanın en büyük demokrasilerinden birini bölen toksik seçim yarışının ardından ülkesini yeniden bir araya getireceğine söz verdi.

Lula da Silva, “Yeni barış, sevgi ve umut zamanları yaşayacağız. 215 milyon Brezilyalı için yöneteceğim, sadece bana oy verenler için değil. İki Brezilya yok. Bir ülkeyiz ve bir halkız. Ve büyük bir ulusuz… Bölünmüş, sürekli savaş halinde bir ülkede yaşamanın kimseye faydası yok” dedi.

20 yıl önce Brezilya’nın ilk işçi sınıfından gelen başkanı olan eski fabrika işçisi Silva’nın başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından dünya liderleri de yeni başkana tebrik mesajlarını ilettiler.