Brooklyn sinagogundaki Yahudi tünellerine ilişkin New York polisi konuştu: Neler yaşandı?

Brooklyn sinagogundaki Yahudi tünellerine ilişkin New York polisi konuştu: Neler yaşandı?
New York polisi ile sinagog altına geçidi oluşturan ve bu tünelin Chabad-Lubavitch karargâhında kalmasını isteyen Yahudiler arasında arbede çıktı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gazete Pencere Haber MerkeziYahudi bir grubun...

New York polisi ile sinagog altına geçidi oluşturan ve bu tünelin Chabad-Lubavitch karargâhında kalmasını isteyen Yahudiler arasında arbede çıktı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

Gazete Pencere Haber Merkezi

Yahudi bir grubun yasa dışı olarak sinagog altına tünel kazdıkları keşfedildi. Grubun New York’ta eriştikleri mülke neden bu kadar bağlı oldukları hala belirsizliğini koruyor; ana mülkün kime ait olduğu konusunda yıllardır sinagogla anlaşmazlık yaşanıyor.

Ortodoks Yahudi hareketi lideri Haham Motti Seligson içindeki isyancı öğrencilerin "karargahın arkasındaki boş binanın duvarlarını gizlice kırarak, bir dizi ofis binası ve konferans salonunun altından sonunda sinagoga bağlanan bir yer altı geçidi oluşturduğunu" söyledi.

Hasar gören duvarları onarmak için Pazartesi günü bir inşaat ekibi görevlendirildi ancak tüneli yapan öğrencilerin protestolarıyla karşılandı.

Tünelin yapılış nedeni henüz açıklanmadı.

New York polis departmanı (NYPD) sözcüsü, memurların Pazartesi öğleden sonra binaya izinsiz giren ve bir duvara zarar veren düzensiz bir gruba müdahale etmek için çağrıldığını söyledi.

Brooklyn'deki Chabad-Lubavitch dünya merkezi.

NYPD sözcüsüne göre, tünelin inşasından sorumlu olduğu iddia edilen kişiler suç teşkil eden yaramazlık, suça yönelik izinsiz giriş ve hükümet yönetimini engellemek nedeniyle gözaltına alındı.

NYPD, yapısal güvenlik incelemesi yapılana kadar binanın artık kapalı olduğunu söyledi.

Neden sorun yaşandı?

Tüneller, Chabad Lubavitch topluluğu ile daha aşırı bir ayrılıkçı mezhep arasındaki süregelen bir anlaşmazlığın bir sonucuydu. Bu mezhep, merkez binanın sahipliği konusunda uzun süredir süregelen bir çekişme içerisinde bulunmaktaydı. Mezhebin ayrılıkçı kanadının üyeleri, Chabad Lubavitch hareketinin önderi Rabbi Menachem Schneerson'un 1994 yılında 92 yaşında ölümünden önce Mesih olduğuna inanıyor; ancak ana Chabad hareketi bu iddiayı reddetmektedir.

2006'da bir mahkeme, ana Chabad Lubavitch topluluğunun binanın kontrolünü elinde bulundurduğuna karar verdi. Binanın Brooklyn'in yoğun Hasidik Crown Heights mahallesindeki Eastern Parkway üzerinde bulunduğu yer. Ancak, iki grup arasında hala gerginlik bulunmaktadır. Jewish Chronicle gazetesi bugün bildirdiğine göre, yaklaşık altı ay önce, mesih hareketinin küçük bir grup üyesi, binaya yasa dışı erişim sağlamak amacıyla yeraltı tünelleri ağı inşa etmeye başladı.